Recept za nagradni konkurs: Ukusa riznica, savršena zimnica!

Sastojci

Za 24 osoba

Potrebno je

10 Kg Paprika

3 Kg Patlidžana

1/2 l Ulja

100 g Soli

2 Kašike Šećera

1 dl Sirćeta

1 Glavica Belog luka

Priprema

Priprema

Paprike i patlidžan ispeći. Kada se prohladi, oljuštiti i ocediti. Samleti posebno papriku, posebno patlidžan. Ulje zagrejati, pa sipati mlevenu papriku. Pržiti ajvar oko sat vremena ili dok se ne zgusne. Dužina upržavanja ajvara zavisi od veličine šerpe i veličine sporeta. Dodati patlidzan, izgnječen beli luk, so, šećer. Kuvati ga jos oko pola sata, pa dodati sirće. Izmešati dobro. Ajvar je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe. Sipati u suve i zagrejane tegle. Nije potrebno stavljati konzervans.