Sastojci

Za 6 osoba

Kora

150 g Šećera

150 g Mlevenih oraha

4 supena kašika Brašno T-500

100 g Svinjske masti

4 komad/a Belanca

Žuti sloj koji se suši

4 komad/a Žumanca

100 g C Šećer u prahu

Fil od oraha

150 g Mlevenih oraha

120 g C Šećer u prahu

100 g Margarina

1,5 dl mleka

Priprema

Priprema kore

Mast izmešati sa šećerom, dodati orahe i brašno mešajući. Posebno ulupati belanca u čvrst šne pa dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti ručno. Istresti smesu u obloženu tepsiju (30x20) i staviti da se peče oko 20min na 180 °C (naravno, sve zavisi od rerne, opciono je 20 min.). Dok se kora peče, umutite žumanca sa prah šećerom.

Žuti sloj

Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica, premazati žuti sloj preko cele kore i vratiti da se peče, smanjiti temperaturu rerne na150 °C. Peći dok gornja korica ne bude hrskava, i treba da ostane žuta. Isključiti rernu i staviti tako u rerni da se hladi i stegne. Ukoliko Vam se čini da još nije dovoljno suva, slobodno ostavite rernu na 100 °C , dosušite i opet ostavite da se hladi u rerni. Ako razvučete u veću tepsiju i proces sušenja je kraći.

Fil od oraha

Zagrejati šolju mleka da bude vrelo i preliti preko mlevenih oraha pa sjediniti. Posebno ulupati margarin sa šećerom u prahu, da bude penast. U tu smesu dodati poparene orase i izmešati.

Kada se testo sa žutim filom ohladilo, premazati ceo kolač sa filom od oraha. Posuti sve mlevenim orasima.

Služenje

Najbolje je ostaviti kolač preko noći da fino omekani.