Mast izmešati sa šećerom, dodati orahe i brašno mešajući. Posebno ulupati belanca u čvrst šne pa dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti ručno. Istresti smesu u obloženu tepsiju (30x20) i staviti da se peče oko 20min na 180 °C (naravno, sve zavisi od rerne, opciono je 20 min.). Dok se kora peče, umutite žumanca sa prah šećerom.
Žuti sloj
Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica, premazati žuti sloj preko cele kore i vratiti da se peče, smanjiti temperaturu rerne na150 °C. Peći dok gornja korica ne bude hrskava, i treba da ostane žuta. Isključiti rernu i staviti tako u rerni da se hladi i stegne. Ukoliko Vam se čini da još nije dovoljno suva, slobodno ostavite rernu na 100 °C , dosušite i opet ostavite da se hladi u rerni. Ako razvučete u veću tepsiju i proces sušenja je kraći.
Fil od oraha
Zagrejati šolju mleka da bude vrelo i preliti preko mlevenih oraha pa sjediniti. Posebno ulupati margarin sa šećerom u prahu, da bude penast. U tu smesu dodati poparene orase i izmešati.
Kada se testo sa žutim filom ohladilo, premazati ceo kolač sa filom od oraha. Posuti sve mlevenim orasima.
Služenje
Najbolje je ostaviti kolač preko noći da fino omekani.
Sastojci
Za 6 osoba
150 g Šećera
150 g Mlevenih oraha
4 supena kašika Brašno T-500
100 g Svinjske masti
4 komad/a Belanca
4 komad/a Žumanca
100 g C Šećer u prahu
150 g Mlevenih oraha
120 g C Šećer u prahu
100 g Margarina
1,5 dl mleka
Priprema
Priprema kore
Mast izmešati sa šećerom, dodati orahe i brašno mešajući. Posebno ulupati belanca u čvrst šne pa dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti ručno. Istresti smesu u obloženu tepsiju (30x20) i staviti da se peče oko 20min na 180 °C (naravno, sve zavisi od rerne, opciono je 20 min.). Dok se kora peče, umutite žumanca sa prah šećerom.
Žuti sloj
Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica, premazati žuti sloj preko cele kore i vratiti da se peče, smanjiti temperaturu rerne na150 °C. Peći dok gornja korica ne bude hrskava, i treba da ostane žuta. Isključiti rernu i staviti tako u rerni da se hladi i stegne. Ukoliko Vam se čini da još nije dovoljno suva, slobodno ostavite rernu na 100 °C , dosušite i opet ostavite da se hladi u rerni. Ako razvučete u veću tepsiju i proces sušenja je kraći.
Fil od oraha
Zagrejati šolju mleka da bude vrelo i preliti preko mlevenih oraha pa sjediniti. Posebno ulupati margarin sa šećerom u prahu, da bude penast. U tu smesu dodati poparene orase i izmešati.
Kada se testo sa žutim filom ohladilo, premazati ceo kolač sa filom od oraha. Posuti sve mlevenim orasima.
Služenje
Najbolje je ostaviti kolač preko noći da fino omekani.
Tagovi