Paprike oprati, iseći drškice i izbockati ih čačkalicom na 2-3 mesta. U dublju posudu usuti vodu, sirće, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Zatim, dodavati paprike i bariti ih oko 2-3 minuta uz okretanje. Rešetkastom kašikom izvaditi paprike i odložiti sa strane. Postupak ponavljati i sa preostalim paprikama. U veću teglu slagati papriku, između redova ređati deblje kolutove šargarepe, beli luk (ne treba seckati luk, dva čena po tegli su dovoljna) i seckani peršun. Završiti paprikom, dodati zrna bibera, pritisnuti plastičnim pritiskačima i sve naliti mlakim presolcem tj. tečnošću u kojoj su se paprike barile. Zatvoriti tegle (celofan nije neophodan ali ja ga koristim jer imam naviku a i veću sigurnost da će sve proći kako treba ako koristim celofan premazan alkoholom ili sirćetom) i uviti ih u deblji čaršaf ili staro ćebe, pa ostaviti da se potpuno ohlade. Napunjene tegle sutradan odložiti u ostavu ili mesto predviđeno za čuvanje zimnice.
Recept za nagradni konkurs: Ukusa riznica, savršena zimnica!
Sastojci
Za 6 osoba
3 kg paprike somborke
850 ml vode
300 ml sirćeta
150 ml ulja
3 komad/a šargarepe
5-6 čena belog luka
1 veza peršuna
1 kesica/e bibera u zrnu
1 kesica/e C Konzervans
1 kesica/e Dr. Oetker Pikant fix kiseli
1 kesica/e C Vinobran
7 supena kašika soli
7 supena kašika šećera
Naši proizvodi
Priprema
Barene somborke
Paprike oprati, iseći drškice i izbockati ih čačkalicom na 2-3 mesta. U dublju posudu usuti vodu, sirće, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Zatim, dodavati paprike i bariti ih oko 2-3 minuta uz okretanje. Rešetkastom kašikom izvaditi paprike i odložiti sa strane. Postupak ponavljati i sa preostalim paprikama. U veću teglu slagati papriku, između redova ređati deblje kolutove šargarepe, beli luk (ne treba seckati luk, dva čena po tegli su dovoljna) i seckani peršun. Završiti paprikom, dodati zrna bibera, pritisnuti plastičnim pritiskačima i sve naliti mlakim presolcem tj. tečnošću u kojoj su se paprike barile. Zatvoriti tegle (celofan nije neophodan ali ja ga koristim jer imam naviku a i veću sigurnost da će sve proći kako treba ako koristim celofan premazan alkoholom ili sirćetom) i uviti ih u deblji čaršaf ili staro ćebe, pa ostaviti da se potpuno ohlade. Napunjene tegle sutradan odložiti u ostavu ili mesto predviđeno za čuvanje zimnice.
Tagovi