Sve sastojke po redu kako su napred navedeni staviti u posudu za mešenje, znači ovako: dodati pahulje za krompir pire, vodu, ulje, jaje koje je posebno malo umućeno da se bolje sjedini sa testom, brašno, (možete staviti 100 g brašna i 100 g griza obe varijante su izuzetno dobre, sve zavisi koju vrstu testa više volite) prstohvat soli i zamesiti testo.
Dobro oprane šljive očistiti od koštica, za to sam iskoristila jedan veći šrafciger koji inače koristim u kuhinji (moja nana je nekada u te svrhe koristila drveno vreteno ono kojim se inače prede vuna) sobzirom da sam htela da šljiva ostane gotovo cela bez da je sečem ovo je bila odlična ideja. Svakoj šljivi sam dodala u srdini malo žutog šećera koji sam pomešala sa vanilin šećerom.
Pripremljeno testo izvaditi na radnu površinu posutu brašnom i iseći na 12 jednakih delova (može se napraviti valjak od testa da bi se lakše podelilo). Svaki deo testa istanjiti na dlan, u sredini staviti šljivu koju zatim lepo umotate u testo, kao kada pravite lopticu od testa, tako da šljiva bude fino upakovana sa svih strana.
Pripremljene knedle složiti na tacnu, a zatim staviti šerpu sa vodom da zavri u kojoj obavezno treba dodati malo soli, knedle uvek kuvati u ključaloj vodi, vodeći računa da u šerpi ne stavite previše knedli jer njima treba dovoljno prostora pri kuvanju da se mogu fino okretati. Kuvati ih desetak minuta, tj pet minuta nakon što isplivaju na površini.
Dok se knedle kuvaju, u širu posudu dodati ulje i maslac, propržiti prezle pomešane sa keksom. Skuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u pripremljene prezle sa keksom, dobro ih uvaljati i bogato posuti žutim šećerom koji je zamirisan cimetom.
Knedle služiti tople, kao glavno jelo ili kao desert.
Sastojci
Za 12 osoba
120 g Krompir pirea iz kesice,
400 ml hladne vode,
2 supena kašika ulja,
1 komad/a jaje,
200 g brašna,
1 prstohvat/a soli,
12 komad/a šljiva,
6 supena kašika žutog šećera,
50 g maslaca,
3 kašika ulja,
3 supena kašika prezli,
3 supenih kašika mlevene plazme,
1 kesica/e Dr. Oetker Cimet šećer
2 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Sve sastojke po redu kako su napred navedeni staviti u posudu za mešenje, znači ovako: dodati pahulje za krompir pire, vodu, ulje, jaje koje je posebno malo umućeno da se bolje sjedini sa testom, brašno, (možete staviti 100 g brašna i 100 g griza obe varijante su izuzetno dobre, sve zavisi koju vrstu testa više volite) prstohvat soli i zamesiti testo.
Dobro oprane šljive očistiti od koštica, za to sam iskoristila jedan veći šrafciger koji inače koristim u kuhinji (moja nana je nekada u te svrhe koristila drveno vreteno ono kojim se inače prede vuna) sobzirom da sam htela da šljiva ostane gotovo cela bez da je sečem ovo je bila odlična ideja. Svakoj šljivi sam dodala u srdini malo žutog šećera koji sam pomešala sa vanilin šećerom.
Pripremljeno testo izvaditi na radnu površinu posutu brašnom i iseći na 12 jednakih delova (može se napraviti valjak od testa da bi se lakše podelilo). Svaki deo testa istanjiti na dlan, u sredini staviti šljivu koju zatim lepo umotate u testo, kao kada pravite lopticu od testa, tako da šljiva bude fino upakovana sa svih strana.
Pripremljene knedle složiti na tacnu, a zatim staviti šerpu sa vodom da zavri u kojoj obavezno treba dodati malo soli, knedle uvek kuvati u ključaloj vodi, vodeći računa da u šerpi ne stavite previše knedli jer njima treba dovoljno prostora pri kuvanju da se mogu fino okretati. Kuvati ih desetak minuta, tj pet minuta nakon što isplivaju na površini.
Dok se knedle kuvaju, u širu posudu dodati ulje i maslac, propržiti prezle pomešane sa keksom. Skuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u pripremljene prezle sa keksom, dobro ih uvaljati i bogato posuti žutim šećerom koji je zamirisan cimetom.
Knedle služiti tople, kao glavno jelo ili kao desert.
Tagovi