Izabrati zdravo i lepo povrće. Uvek birajte lepu zdravu i svetlu papriku, najbolje je uzeti belu dugu za ovu vrstu turšije.
Po želji izaberite količinu povrća koja vama odgovara i naravno ono što više volite iz turšije.
Povrće dobro oprati u hladnoj vodi, karfiol odvojiti na manje komade – cvetiće, šargarepu po želji preseći na polovine ili četvrtine u koliko je krupnija, ređati u pripremljenoj posudi. Za pripremu zimnice najbolje je koristiti staklene tegle, mada se danas u ponudi mogu naći i razne plastične posude, u zavisnosti od potrebe biramo i veličinu posude koju ćemo koristiti. Pripremljeno povrće ređati naizmenično tako da u svakom redu bude paprike, paradajza, šargarepe, karfiola, kornišona, list peršuna, list celera i bibera u zrnu. Povrće ređati do vrha posude. Na vrhu posude staviti plastičnu ,,pahuljicu,, da povrće ne bi kasnije plivalo po površini. Preko pahuljice staviti kamen ili plastičnu flašu napunjenu vodom da glumi ,,teg,, kako bi povrće ostalo ispod nivoa vode.
Za preliv pripremiti 10 l vode, dodati so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran, sve dobro promešati i ostaviti par sati da se svi sastojci rastvore u vodi i dobro sjedine. Pripremljen preliv naliti preko naređanog povrća, voditi računa da povrće bude dobro pritisnuto da ne ,,ispliva,, na površini vode, povrće mora biti ispod nivoa preliva. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto. Nakon desetak dana proveriti da li je upotrebljena količina soli dovoljna, tečnost pažljivo odliti u drugu posudu i nakon toga vratiti ponovo u posudu sa turšijom, da bi količina soli bila svuda jednako raspoređena.
Sastojci
Za 20 osoba
2 kg paprika sorta bela duga,
2 kg zeleni paradajz,
2 kg karfiol,
2 kg šargarepa,
2 kg kornišona,
5 -6 komad/a ljutih papričica,
1 veza peršuna,
1 veza celera,
1 kesica/e biber u zrnu
10 l vode,
500 g soli,
250 g šećera,
200 ml esencija,
2 kesica/e C Konzervans
1 kesica/e C Vinobran
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Izabrati zdravo i lepo povrće. Uvek birajte lepu zdravu i svetlu papriku, najbolje je uzeti belu dugu za ovu vrstu turšije.
Po želji izaberite količinu povrća koja vama odgovara i naravno ono što više volite iz turšije.
Povrće dobro oprati u hladnoj vodi, karfiol odvojiti na manje komade – cvetiće, šargarepu po želji preseći na polovine ili četvrtine u koliko je krupnija, ređati u pripremljenoj posudi. Za pripremu zimnice najbolje je koristiti staklene tegle, mada se danas u ponudi mogu naći i razne plastične posude, u zavisnosti od potrebe biramo i veličinu posude koju ćemo koristiti. Pripremljeno povrće ređati naizmenično tako da u svakom redu bude paprike, paradajza, šargarepe, karfiola, kornišona, list peršuna, list celera i bibera u zrnu. Povrće ređati do vrha posude. Na vrhu posude staviti plastičnu ,,pahuljicu,, da povrće ne bi kasnije plivalo po površini. Preko pahuljice staviti kamen ili plastičnu flašu napunjenu vodom da glumi ,,teg,, kako bi povrće ostalo ispod nivoa vode.
Za preliv pripremiti 10 l vode, dodati so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran, sve dobro promešati i ostaviti par sati da se svi sastojci rastvore u vodi i dobro sjedine. Pripremljen preliv naliti preko naređanog povrća, voditi računa da povrće bude dobro pritisnuto da ne ,,ispliva,, na površini vode, povrće mora biti ispod nivoa preliva. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto. Nakon desetak dana proveriti da li je upotrebljena količina soli dovoljna, tečnost pažljivo odliti u drugu posudu i nakon toga vratiti ponovo u posudu sa turšijom, da bi količina soli bila svuda jednako raspoređena.
Nakon 20 – 30 dana turšija se može upotrebiti.
Tagovi