Paprike oprati, očistiti od peteljki i semena, pa iseći na komade. Šargarepu oprati i očistiti oštrom četkom za povrće ili ljuštilicom, a zatim je iseći na komade. U većoj šerpi zagrejati vodu do ključanja, pa dodati so, šećer i esenciju. Prvo kuvati paprike 3 minuta od trenutka kad voda ponovo proključa. S obzirom da ne mogu da stanu odjednom u šerpu, kuvati ih iz dve, tri, ture. Vaditi paprike rešetkastom kašikom u cediljku, pa u vruću vodu staviti šargarepu, koju bi trebalo kuvati 10 minuta od trenutka kad voda ponovo proključa. Izvaditi šargarepu u cediljku i ostaviti povrće da se delimično ohladi. Vrlo je važno da povrće iz slanog rastvora bude dobro ocedjeno. Samleti povrće pomoću klasične ili električne mašine, ali nikako ne u blenderu.
Priprema ajvara:
U šerpi većeg prečnika zagrejati ulje, pa smanjiti temperaturu. Dodati samleveno povrće, a zatim ga dinstati 60-80 minuta uz često mešanje. Ukoliko je vrlo tiha vatra ajvar neće zagoreti, ali je potrebno mešanje jer će se lepiti za dno šerpe. Ajvar će biti skuvan, odnosno upržen, kada sva tečnost bude isparila. Na kraju, kada povučemo varjačom po dnu šerpe, trebalo bi da ostane "put". Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno. Dok se ajvar bude kuvao, pripremiti tegle. Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja ajvara staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C.
Finale:
Isključiti ringlu na kojoj se kuvao ajvar, a i rernu. Vaditi jednu po jednu teglu pomoću suve krpe i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle ajvarom pomoću veće kašike. Obrisati ih ako su umrljane ajvarom. Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana da ajvar ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice. Namestiti kutak u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane ćebadima, jorganima i sličnim pokrivačima. Nakon dva dana, kada tegle budu sasvim ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto - neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati. Otvorenu teglu čuvati u frižideru.
Sastojci
Za 9 osoba
6 kg crvenih, mesnatih paprika
3 kg šargarepe
2 l vode
0.5 dl esencije
125 g šećera
220 g soli
1 l ulja
Priprema
Priprema povrća:
Paprike oprati, očistiti od peteljki i semena, pa iseći na komade. Šargarepu oprati i očistiti oštrom četkom za povrće ili ljuštilicom, a zatim je iseći na komade. U većoj šerpi zagrejati vodu do ključanja, pa dodati so, šećer i esenciju. Prvo kuvati paprike 3 minuta od trenutka kad voda ponovo proključa. S obzirom da ne mogu da stanu odjednom u šerpu, kuvati ih iz dve, tri, ture. Vaditi paprike rešetkastom kašikom u cediljku, pa u vruću vodu staviti šargarepu, koju bi trebalo kuvati 10 minuta od trenutka kad voda ponovo proključa. Izvaditi šargarepu u cediljku i ostaviti povrće da se delimično ohladi. Vrlo je važno da povrće iz slanog rastvora bude dobro ocedjeno. Samleti povrće pomoću klasične ili električne mašine, ali nikako ne u blenderu.
Priprema ajvara:
U šerpi većeg prečnika zagrejati ulje, pa smanjiti temperaturu. Dodati samleveno povrće, a zatim ga dinstati 60-80 minuta uz često mešanje. Ukoliko je vrlo tiha vatra ajvar neće zagoreti, ali je potrebno mešanje jer će se lepiti za dno šerpe. Ajvar će biti skuvan, odnosno upržen, kada sva tečnost bude isparila. Na kraju, kada povučemo varjačom po dnu šerpe, trebalo bi da ostane "put". Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno. Dok se ajvar bude kuvao, pripremiti tegle. Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja ajvara staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C.
Finale:
Isključiti ringlu na kojoj se kuvao ajvar, a i rernu. Vaditi jednu po jednu teglu pomoću suve krpe i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle ajvarom pomoću veće kašike. Obrisati ih ako su umrljane ajvarom. Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana da ajvar ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice. Namestiti kutak u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane ćebadima, jorganima i sličnim pokrivačima. Nakon dva dana, kada tegle budu sasvim ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto - neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati. Otvorenu teglu čuvati u frižideru.
Tagovi