Stavite u šerpu mleko, šećer i aromu vanile pa zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa mešajte dok se sve ne otopi. Neka provrije, pa skinite sa vatre.
Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promešajte kašikom.
Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smesa ne zalepi i istresite smesu. Kašikom rasporedite svugde ravnomerno i utisnite tako da izravnate podlogu
Podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.
Smrznute ili sveže borovnice i kupine stavite u šerpu, dodajte šećer i nalijte vodu i sok limuna. Stavite na šporet na srednju vatru i prokuvajte 5-10 min. dok se voće ne raspadne
Možete koristiti i smrznuti miks šumskog voća, ili maline.
Kada se voće raspalo, skinite sa vatre i propasirajte ga kroz cetku da se odstrane koštice i kožice sa borovnica.
Želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na najmanjoj vatri i umešajte u toplu kašu od voća. Neka se prohladi na sobnoj temperaturi.
Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane penasto. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umešajte u mascarpone sa voćem.
Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u frižider na najmanje 1-2 sata da se krema stegne, pre izlivanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer ako se krema nije stegla a sipate odozgo glazuru, može se desiti da vam se pomešaju slojevi.
Ganache od bele čokolade
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa skinite sa vatre. Ubacite belu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minut-dva, pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru.
Sipajte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u frižider na par sati a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Potom secite na kocke i uživajte!
Recept za nagradni konkurs: Ukusi za dobro jutro
Sastojci
Za 12 osoba
250 ml Mleko
3 supena kašika Secer
1 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila
150 g Čokolada za kuvanje
100 g Margarin
400 g Lomljeni keks petit
450 g borovnica i kupina
150 g Secera
100 ml Voda
sok Pola limuna
1 C Želatin
250 g mascarponea
200 ml Slatka pavlaka
100 ml Slatka pavlaka
250 g Bela čokolada
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Podloga
Stavite u šerpu mleko, šećer i aromu vanile pa zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa mešajte dok se sve ne otopi. Neka provrije, pa skinite sa vatre.
Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promešajte kašikom.
Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smesa ne zalepi i istresite smesu. Kašikom rasporedite svugde ravnomerno i utisnite tako da izravnate podlogu
Podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.
Smrznute ili sveže borovnice i kupine stavite u šerpu, dodajte šećer i nalijte vodu i sok limuna. Stavite na šporet na srednju vatru i prokuvajte 5-10 min. dok se voće ne raspadne
Možete koristiti i smrznuti miks šumskog voća, ili maline.
Kada se voće raspalo, skinite sa vatre i propasirajte ga kroz cetku da se odstrane koštice i kožice sa borovnica.
Želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na najmanjoj vatri i umešajte u toplu kašu od voća. Neka se prohladi na sobnoj temperaturi.
Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane penasto. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umešajte u mascarpone sa voćem.
Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u frižider na najmanje 1-2 sata da se krema stegne, pre izlivanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer ako se krema nije stegla a sipate odozgo glazuru, može se desiti da vam se pomešaju slojevi.
Ganache od bele čokolade
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa skinite sa vatre. Ubacite belu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minut-dva, pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru.
Sipajte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u frižider na par sati a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Potom secite na kocke i uživajte!