Sastojci

Za 7 osoba

bujon:

1,5 kg goveđih kostiju

2-3 šargarepe

1 koren paškanata

1-2 korena peršuna

1 glavica crnog luka

po ukusu soli i zrna bibera

Priprema

bujona:

  Operite koske, stavite ih u veći lonac, nalijte vodom i kuvajte, najpre na jakoj vatri a onda smanjite i kuvajte na laganoj vatri oko 3 sata. Kada srž počne da izlazi iz kostiju, dodajte sve ostale namirnice i kuvajte još oko pola sata. Voda mora da ispari, kako bi se tečnost, kada se bude ohladila želirala.

Dobijenu tečnost procedite, odvojite srž i koske i ostavite da se tečnost (bujon) skroz ohladi.

Svu masnoću koja se stegla, sakupite i ostavite u neku posudu, jer nju možete koristiti za razna jela umesto ulja i sl. Srž i eventualno meso sa kostiju takođe možete koristiti (za sladak kupus i sl.)

Želatinastu tećnost (bujon), možete koristiti kao dodatak za supe i čorbe, narednih 4-5 dana ukoliko držite u frižideru a ostatak možete zamrznuti.