Recept za nagradni konkurs: Ukusi za dobro jutro

Sastojci

Za 30 osoba

Testo

500 ml Voda

40 g Sveži kvasac

20 g Šećer

20 g So

2 supena kašika Ulje

250 g Margarin

1 kg Brašno T-400

1 komad/a Žumance

Priprema

Priprema testa

Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa proešati.

Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmešati.

Margarin najbolje da je sobne temperature, lakše će se umesiti.

Dodavati postepeno brašno pa umesiti testo.

Testo dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta samo, da ulje malo upije u testo.

Zatim testo podeliti na tri dela.

Svaki deo razvući u krug.

Od preostalog margarina ostaviti jednu kašiku, ne previše.

Na prvi krug namažite pola preostalog margarina, poklopite drugim krugom pa premažite sa ostalim margarinom i poklopite sa trećim krugom.

Stisnite malo rukom pa razvucite testo u veliki krug.

Isecite ga na 4 pa na 8 delova i onda još svaki na 2 ili 3 dela, zavisno kolike kiflice želite.

Umotajte, pa poslažite u pleh, zatim premažite umućenim žumancetom ili otopljenim margarinom ili oba.

Ako je post nemojte žumancetom nego samo posnim margarinom.

Kada poslažete i premažete kiflice, onda uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Kiflice će taman da odstoje dok se rerna ne zagreje.

Staviti da se peku 15 – 20 minuta, zavisno od rerne.

Pečene kiflice dok su još u plehu premazati sa oni margarinom što ste ostavili tj margarin malo otopite kada vidite da će kiflice biti pečene, pa tek onda vadite iz pleha.