U posudu uliti mlaku vodu,dodati izmrvljen kvasac,šećer i izmešati.
Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zatim dodati polovinu brašna i mutiti mikserom(nastavkom za testo).Umešati ostatak brašna,posoliti i dobro umutiti mikserom(takođe mutiti nastavkom za testo).Dodati ulje i rukom sjediniti sa testom.
Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
Zatim:
Nadošlo testo podeliti na 4 dela i na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti svaki deo formirajući loptice(jufkice).
Poređati u pleh:
Pleh obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Rastanjiti:
Prstima rastanjiti loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Pečenje:
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.
Gotove lepinje izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade.
Recept za nagradni konkurs: Recepti s ljubavlju
Sastojci
Za 4 osoba
360 g brašno T-400
250 ml voda
1/2 kafene kašičice šećer
1/2 kafene kašičice so
16 g svež kvasac
1 supena kašika ulje
po potrebi brašno T-400
Priprema
Priprema testa:
U posudu uliti mlaku vodu,dodati izmrvljen kvasac,šećer i izmešati.
Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zatim dodati polovinu brašna i mutiti mikserom(nastavkom za testo).Umešati ostatak brašna,posoliti i dobro umutiti mikserom(takođe mutiti nastavkom za testo).Dodati ulje i rukom sjediniti sa testom.
Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
Zatim:
Nadošlo testo podeliti na 4 dela i na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti svaki deo formirajući loptice(jufkice).
Poređati u pleh:
Pleh obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Rastanjiti:
Prstima rastanjiti loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Pečenje:
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.
Gotove lepinje izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade.
Serviranje:
Lepinje servirati i poslužiti.
Tagovi