Sastojci

Za 5 osoba

Sastojci

po potrebi dunje

po potrebi šećer

po potrebi voda

Priprema

Priprema

Dunje pustiti da skroz sazre i same opadnu sa drveta.

Očistiti ih i izrendati, a ako ima mnogo mogu se i samleti.

Sakupljati dunje svakih 2-3 dana i puniti sudove.

Može se dodati i oko 2% šećera kako bi se ubrzalo vrenje.

Sud u koji se drže dunje treba da se zatvori (ne sme da bude pun do vrha), i vrenje se odvija 3 nedelje.

Kada je komina spremna, dobro se promulja.

Postavlja se kazan za pečenje rakije.

U čist kazan sipati 4 litara vode i sipati pripremljenu kominu.

Zatvoriti kazan i dobro ga zadihtovati.

Podloziti jaku vatru, pa kad komina počne da vri smanjiti vatru.

Mlaz rakije koja izlazi mora da bude tanka kao nit konca.

Gotova rakija se stavlja u flaše i najbolje je da odstoji mesec-dva.