Za 5 osoba
po potrebi dunje
po potrebi šećer
po potrebi voda
Priprema
Dunje pustiti da skroz sazre i same opadnu sa drveta.
Očistiti ih i izrendati, a ako ima mnogo mogu se i samleti.
Sakupljati dunje svakih 2-3 dana i puniti sudove.
Može se dodati i oko 2% šećera kako bi se ubrzalo vrenje.
Sud u koji se drže dunje treba da se zatvori (ne sme da bude pun do vrha), i vrenje se odvija 3 nedelje.
Kada je komina spremna, dobro se promulja.
Postavlja se kazan za pečenje rakije.
U čist kazan sipati 4 litara vode i sipati pripremljenu kominu.
Zatvoriti kazan i dobro ga zadihtovati.
Podloziti jaku vatru, pa kad komina počne da vri smanjiti vatru.
Mlaz rakije koja izlazi mora da bude tanka kao nit konca.
Gotova rakija se stavlja u flaše i najbolje je da odstoji mesec-dva.
Sastojci
Za 5 osoba
po potrebi dunje
po potrebi šećer
po potrebi voda
Priprema
Priprema
Dunje pustiti da skroz sazre i same opadnu sa drveta.
Očistiti ih i izrendati, a ako ima mnogo mogu se i samleti.
Sakupljati dunje svakih 2-3 dana i puniti sudove.
Može se dodati i oko 2% šećera kako bi se ubrzalo vrenje.
Sud u koji se drže dunje treba da se zatvori (ne sme da bude pun do vrha), i vrenje se odvija 3 nedelje.
Kada je komina spremna, dobro se promulja.
Postavlja se kazan za pečenje rakije.
U čist kazan sipati 4 litara vode i sipati pripremljenu kominu.
Zatvoriti kazan i dobro ga zadihtovati.
Podloziti jaku vatru, pa kad komina počne da vri smanjiti vatru.
Mlaz rakije koja izlazi mora da bude tanka kao nit konca.
Gotova rakija se stavlja u flaše i najbolje je da odstoji mesec-dva.