Sastojci

Za 40 osoba

Za testo:

250 g putera

2 komad/a jaja

450 g Brašno T-400

150 g lešnika

Za sirup:

500 g šećera

1 l vode

1/2 komad/a limuna

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa :

Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, šećeromu prahu i grizom.

Umutite penasto puter/margarin sa jajima, pa dodajte postepeno mešavinu brašna i miksajte dok može.

Na kraju testo umesite rukama.

Uzimajte kašikom po malo testa, oblikujte kuglice i ređajte ih u papirom za pečenje postavljen pleh.

Priprema sirupa:

U šerpi na šporetu zagrejte šećer, vanilin šećer i vodu do ključanja.

Kuvajte na tihoj vatri (tek da struji) dok se kolačići ne ispeku.

Na kraju umešajte sok od limuna.

Završni postupak:

Drškom varjače napravite rupu na sredini svake kuglice, te u nju utisnite po jedan ceo lešnik.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 ºC dok kolačići malo ne porumene (oko 25 minuta).

Izvadite pleh iz rerne, prebacite keksiće pažljivo u tepsiju, pa zalijte vrućim sirupom.

Ostavite da seo hlade na sobnoj temperaturi, pa ih držite na hladnom preko noći i sutradan poslužite.