U suvoj posudi ispržite sav susam pa 200 gr sameljite na el. mašini za kafu a 100 gr. ostavite nesamleven.
Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje) pa dodajte vodu. Kuvajte dok se sav karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre. Još toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu ili kalup i dobro rukama izravnjajte smesu.
Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne.
Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se šećer potpuno ne istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte ml. susam i ml. keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.
Za glazuru, u manju posudu stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.
2) ROLAT SA EKSPANDIRANIM PIRINČEM
Otopite margarina sa sokom od narandže i medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa kašikom-dve vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite (ukoliko je isuviše tvrdo dodajte još soka a u suprotnom još keksa).
Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.
3) KUGLICE SA KEKSOM I SOKOM
U posudu stavite ml. keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže (po potrebi) umesite smesu ni tvrdu ni meku od koje ćete moći praviti kuglice. Svaku kuglicu rastanjite na dlanu, stavite po parče žele bombona pa oblikujte ponovo kuglicu. Tako uradite i sa ostalim kuglicama pa ih ostavite u frižider da se dobro stegnu.
4) KUGLICE OD RATLUKA I KOKOSA
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, vanilom, kokosovim brašnom i sokom limuna.
Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.
5) PRALINE SA KIKIRIKIJEM
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte pečeni 100 gr neslanog kikirukija pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte zajedno sa još 100 gr pečenopg neslanog kikirikija. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža. Zatim dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.
6) BELE TOBLERONE
Ratluk i prah šećer malo umesite rukama pa dodajte keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasečene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.
7) CRNE TOBLERONE
Rastopite čokoladu za kuvanje, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte ml. keks, seckane orahe, propečeni susam i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.
8) LAŽNI KORNFLEX
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečeni susam, suvo grožđe i šareni expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.
9) ŠTANGLE SA KIKIRIKIJEM I KEKSOM
Kikiriki izblendirajte a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa prah šećerom, kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm. Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da provri uz mešanje. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.
Recept za nagradni konkurs: Posna trpeza za svačiji ukus
Sastojci
Za 30 osoba
200 gr šećera
125 ml vode
125 gr margarina
150 gr susama
200 gr posnog ml. keksa
100 gr posne čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
200 gr šećera
1 dl vode
125 gr margarina
200 gr ml. susama
200 ml. posnog keksa
50 gr posne čokolade za kuvanje
3 kašike Dr. Oetker Kakao 80g
50 ml vode
3 kašike šećera
125 gr margarina
3-4 kašike soka narandže
1 kašika meda
50 gr belog ili u boji expandiranog pirinča
50 gr posne čokolade za kuvanje
100 gr posnog ml. keksa
200 GR ml. posnog keksa
50 gr margarina
50 gr posne čokolade
po potrebi soka pomorandže
100 gr ratluka
100 gr C Šećer u prahu 250g
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećer
100 gr C Kokos
1 komad limun
180 gr šećera
200 gr kikirikija (pečenog neslanog)
100 gr margarina
100 gr posne čokolade
70 gr posnog keksa
150 gr ratluka
150 gr C Šećer u prahu 250g
100 gr posni keksa
100 gr margarina
po želji Agar žele bombone
100 gr posne čokolade
80 gr margarina
1 kašika meda
1 dl soka
100 gr posnog keksa
30 gr oraha
30 gr susama
100 gr margarina
70 gr posne čokolade
5 kašike šećera
100 gr susama
50 gr suvog grožđa
20 gr expandiranog pirinča
120 gr margarina
120 gr C Šećer u prahu 250g
120 gr kikiriki (neslan pečen)
100 + 70 gr posne čokolade
120 gr posnog keksa
Naši proizvodi
Priprema
1) POSNA BAJADERA SA SUSAMOM
U suvoj posudi ispržite sav susam pa 200 gr sameljite na el. mašini za kafu a 100 gr. ostavite nesamleven.
Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje) pa dodajte vodu. Kuvajte dok se sav karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre. Još toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu ili kalup i dobro rukama izravnjajte smesu.
Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne.
Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se šećer potpuno ne istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte ml. susam i ml. keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.
Za glazuru, u manju posudu stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.
2) ROLAT SA EKSPANDIRANIM PIRINČEM
Otopite margarina sa sokom od narandže i medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa kašikom-dve vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite (ukoliko je isuviše tvrdo dodajte još soka a u suprotnom još keksa).
Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.
3) KUGLICE SA KEKSOM I SOKOM
U posudu stavite ml. keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže (po potrebi) umesite smesu ni tvrdu ni meku od koje ćete moći praviti kuglice. Svaku kuglicu rastanjite na dlanu, stavite po parče žele bombona pa oblikujte ponovo kuglicu. Tako uradite i sa ostalim kuglicama pa ih ostavite u frižider da se dobro stegnu.
4) KUGLICE OD RATLUKA I KOKOSA
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, vanilom, kokosovim brašnom i sokom limuna.
Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.
5) PRALINE SA KIKIRIKIJEM
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte pečeni 100 gr neslanog kikirukija pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte zajedno sa još 100 gr pečenopg neslanog kikirikija. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža. Zatim dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.
6) BELE TOBLERONE
Ratluk i prah šećer malo umesite rukama pa dodajte keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasečene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.
7) CRNE TOBLERONE
Rastopite čokoladu za kuvanje, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte ml. keks, seckane orahe, propečeni susam i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.
8) LAŽNI KORNFLEX
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečeni susam, suvo grožđe i šareni expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.
9) ŠTANGLE SA KIKIRIKIJEM I KEKSOM
Kikiriki izblendirajte a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa prah šećerom, kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm. Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da provri uz mešanje. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.
Tagovi