Recept za nagradni konkurs: Posna trpeza za svačiji ukus

Sastojci

Za 30 osoba

1) POSNA BAJADERA SA SUSAMOM I sloj:

200 gr šećera

125 ml vode

125 gr margarina

150 gr susama

200 gr posnog ml. keksa

II sloj:

100 gr posne čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

III sloj:

200 gr šećera

1 dl vode

125 gr margarina

200 gr ml. susama

200 ml. posnog keksa

Glazura od čokolade:

50 gr posne čokolade za kuvanje

50 ml vode

3 kašike šećera

2) ROLAT SA EXPANDIRANIM PIRINČEM

125 gr margarina

3-4 kašike soka narandže

1 kašika meda

50 gr belog ili u boji expandiranog pirinča

50 gr posne čokolade za kuvanje

100 gr posnog ml. keksa

3) KUGLICE SA KEKSOM I SOKOM

200 GR ml. posnog keksa

50 gr margarina

50 gr posne čokolade

po potrebi soka pomorandže

4) KUGLICE OD RATLUKA I KOKOSA

100 gr ratluka

100 gr C Kokos

1 komad limun

5) PRALINE SA KIKIRIKIJEM

180 gr šećera

200 gr kikirikija (pečenog neslanog)

100 gr margarina

100 gr posne čokolade

70 gr posnog keksa

6) BELE TOBLERONE

150 gr ratluka

100 gr posni keksa

100 gr margarina

po želji Agar žele bombone

7) CRNE TOBLERONE

100 gr posne čokolade

80 gr margarina

1 kašika meda

1 dl soka

100 gr posnog keksa

30 gr oraha

30 gr susama

8) LAŽNI KORNFLEX

100 gr margarina

70 gr posne čokolade

5 kašike šećera

100 gr susama

50 gr suvog grožđa

20 gr expandiranog pirinča

9) ŠTANGLE SA KIKIRIKIJEM I KEKSOM

120 gr margarina

120 gr kikiriki (neslan pečen)

100 + 70 gr posne čokolade

120 gr posnog keksa

Naši proizvodi

Priprema

1) POSNA BAJADERA SA SUSAMOM

U suvoj posudi ispržite sav susam pa 200 gr sameljite na el. mašini za kafu a 100 gr. ostavite nesamleven.           

Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje) pa dodajte vodu. Kuvajte dok se sav karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i  keks i odmah sklonite sa vatre. Još toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu ili kalup i dobro rukama izravnjajte smesu.           

Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne.           

Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se šećer potpuno ne istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte ml. susam i ml. keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.           

Za glazuru, u manju posudu stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.

2) ROLAT SA EKSPANDIRANIM PIRINČEM

Otopite margarina sa sokom od narandže i medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa kašikom-dve vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite (ukoliko je isuviše tvrdo dodajte još soka a u suprotnom još keksa).

Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.

3) KUGLICE SA KEKSOM I SOKOM

 U posudu stavite ml. keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže (po potrebi) umesite smesu ni tvrdu ni meku od koje ćete moći praviti kuglice. Svaku kuglicu rastanjite na dlanu, stavite po parče žele bombona pa oblikujte ponovo kuglicu. Tako uradite i sa ostalim kuglicama pa ih ostavite u frižider da se dobro stegnu.

4) KUGLICE OD RATLUKA I KOKOSA

 Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, vanilom, kokosovim brašnom i sokom limuna.

Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.

5) PRALINE SA KIKIRIKIJEM

Otopite šećer da blago porumeni, dodajte pečeni 100 gr neslanog kikirukija pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na  mašinici za orahe ili sitno izblendirajte zajedno sa još 100 gr pečenopg neslanog kikirikija. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža. Zatim dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.

6) BELE TOBLERONE

Ratluk i prah šećer malo umesite rukama pa dodajte keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasečene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.

7) CRNE TOBLERONE

Rastopite čokoladu za kuvanje, margarin i med a zatim dodajte soka  po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte ml. keks, seckane orahe, propečeni susam i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.

8) LAŽNI KORNFLEX

 Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečeni susam, suvo grožđe i šareni expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.

9) ŠTANGLE SA KIKIRIKIJEM I KEKSOM

 Kikiriki izblendirajte a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa prah šećerom, kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm. Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da provri uz mešanje. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.