Suve šljive očistite od koštica, stavite ih u jednu posudu, prelijte toplom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata da omekšaju a zatim ih nožem iseckajte. Orahe iseckajte ili izblendirajte.
U uljem podmazan pleh stavite prvu četvrtinu kora, svaku poprskajte uljem pa na zadnju koru stavite polovinu seckanih suvih šljiva i opranog suvog grožđa.
Preko njih stavite drugu četvrtinu kora, poprskajte uljem, pa na zadnju rasporedite orahe. Preko njih stavite treću četvrtinu kora, svaku poprskajte uljem, pa rasporedite ostatak suvih šljiva i grožđa. Preko njih stavite poslednju četvrtinu kora i svaku poprskajte uljem. Tako poređanu pitu (baklavu) isecite na rombove, poprskajte je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 230 st. desetak minuta a zatim još pola sata na 150 st. dok ne porumeni. Ispečenu pitu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za sirup stavite šećer da se špinuje (oko 3 minuta) a zatim nalijte vodu i kuvajte dok ne dobijete ređi sirup. Vrućim sirupom prelijte pitu, pokrijte čistom krpom i ostavite da kore upiju svu tečnost. Baklavu dobro ohladite u frižideru pa poslužite.
Recept za nagradni konkurs: Posna trpeza za svačiji ukus
Sastojci
Za 12 osoba
1/2 kg gotovih kora za pitu
300 gr suvih šljiva
200 gr oraha
50 gr suvog grožđa
500 gr šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećer
5 dl vode
oko 2 dl ulja
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Suve šljive očistite od koštica, stavite ih u jednu posudu, prelijte toplom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata da omekšaju a zatim ih nožem iseckajte. Orahe iseckajte ili izblendirajte.
U uljem podmazan pleh stavite prvu četvrtinu kora, svaku poprskajte uljem pa na zadnju koru stavite polovinu seckanih suvih šljiva i opranog suvog grožđa.
Preko njih stavite drugu četvrtinu kora, poprskajte uljem, pa na zadnju rasporedite orahe. Preko njih stavite treću četvrtinu kora, svaku poprskajte uljem, pa rasporedite ostatak suvih šljiva i grožđa. Preko njih stavite poslednju četvrtinu kora i svaku poprskajte uljem. Tako poređanu pitu (baklavu) isecite na rombove, poprskajte je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 230 st. desetak minuta a zatim još pola sata na 150 st. dok ne porumeni. Ispečenu pitu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za sirup stavite šećer da se špinuje (oko 3 minuta) a zatim nalijte vodu i kuvajte dok ne dobijete ređi sirup. Vrućim sirupom prelijte pitu, pokrijte čistom krpom i ostavite da kore upiju svu tečnost. Baklavu dobro ohladite u frižideru pa poslužite.
Tagovi