Recept za nagradni konkurs: Recepti s ljubavlju

Sastojci

Za 19 osoba

Posni neobični hleb

400 g ražanog brašna

200 g pšeničnog brašna

350 g mlake mineralne vode

250 g žele kocki

250 g suvih kajsija

125 g suvih smokvi

250 g seckanih badema

250 g seckanih oraha

30 g kvasca

6 supena kašika tamnog ruma

5 supena kašika meda

1 supena kašika šećera

malo prstohvat/a cimeta u prahu C

malo prstohvat/a soli

1/2 supena kašika šećera u prahu za posipanje

Priprema

Priprema neobičnog hleba

Obe vrste brašna pomešajte, dodajte im šećer, kvasac i zalijte mineralnom vodom.

Ostavite da odstoji 15 minuta.

Umesite testo, dodajte mu med, prstohvat soli, tri kašike ruma, preostalu mineralnu vodu i premesite.

Neka odstoji na toplom mestu sat vremena.

Bademe, orahe i ostalo suvo voće isecite na kockice, pomešajte sa iseckanim žele kockama, zalijte s preostale tri kašike ruma i dodajte testu.

Na stolu posutom brašnom testo oblikujte.

Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoji još 30 minuta.

Pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko sat vremena.

Pre serviranja ohladite i pospite šećerom u prahu.