Jabuke očistiti i izrendati, dodati šećer, limun šećer i cimet. Promešati i ostaviti sa strane. 250 g margarina podeliti na tri jednaka dela (što bi bilo 3 x po 83,3 g ovo je namenjeno samo mladim domaćicama koje često ne čitaju precizno recept) 🙂
U drugu posudu pomešati obe vrste brašna, dodati prašak za pecivo, šećer i vanil šećer. Suve sastojke dobro promešati i podeliti ih na tri jednaka dela. U pleh dimenzije 20 x 30 staviti papir za pečenje (lakše se pita izvadi kasnije uz pomoć njega) ili podmazati pleh margarinom i sipati prvi deo pripremljenog brašna. Brašno fino poravnjati ,,utapkati ,, a zatim preko brašna staviti 1/2 narendanih jabuka, preko jabuka sitnije iseći na listiće 1/3 margarina (ili maslaca) i ravnomerno ga rasporediti preko jabuka. Opet posuti ravnomerno drugi deo brašna, fino ga utapkati kašikom ili sa dno ravne čaše, preko naneti i drugi deo jabuka utapkati ih fino i opet na listiće iseći jedan deo margarina. Preko naneti i treći deo pripremljenog brašna sve fino poravnati i dobro utapkati kašikom, odozgo dodati i treći deo margarina koji se opet iseče na listiće i rasporedi po površini brašna. Nakon toga odozgo posuti seckane lešnike i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 – 45 minuta (što naravno opet zavisi od jačine vaše rerne). Pred kraj pečenja pitu možete posuti žutim šećerom koji će još dodatno da se karamelizuje i piti da još bolji ukus. Gotovu pitu ostaviti u rerni da se potpuno ohladi, još bolje je ostaviti je jedan dan da ,,ćuti,, pre sečenja (zato je ja najradije pripremam kasnije uveče i uvek ima dovoljno vremena da se dobro ohladi pre sečenja).
Dobro ohlađenu pitu lagano uz pomoć papira izvadite na ravnu tacnu ili budite pažljivi pri sečenju direktno u pleh. Pita je jako sipkava i prhka, zato je neophodno da pre sečenja bude potpuno hladna inače se raspada, a to niko ne želi da vidi na tanjiru. Imajte strpljenja i dajte joj dovoljno vremena da bude savršena.
Sastojci
Za 12 osoba
250 g belog kukuruznog brašna,
250 g mekog pšeničnog brašna,
1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
125 g šećera,
1,2 kg jabuka
125 g šećera,
250 g margarina,
1 kesica/e Dr. Oetker Cimet šećer
1 kesica/e Dr. Oetker Limun šećer
50 g seckanih lešnika,
1 supena kašika žutog šećera,
1 - 2 supena kašika C Šećer u prahu 250g
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Jabuke očistiti i izrendati, dodati šećer, limun šećer i cimet. Promešati i ostaviti sa strane. 250 g margarina podeliti na tri jednaka dela (što bi bilo 3 x po 83,3 g ovo je namenjeno samo mladim domaćicama koje često ne čitaju precizno recept) 🙂
U drugu posudu pomešati obe vrste brašna, dodati prašak za pecivo, šećer i vanil šećer. Suve sastojke dobro promešati i podeliti ih na tri jednaka dela. U pleh dimenzije 20 x 30 staviti papir za pečenje (lakše se pita izvadi kasnije uz pomoć njega) ili podmazati pleh margarinom i sipati prvi deo pripremljenog brašna. Brašno fino poravnjati ,,utapkati ,, a zatim preko brašna staviti 1/2 narendanih jabuka, preko jabuka sitnije iseći na listiće 1/3 margarina (ili maslaca) i ravnomerno ga rasporediti preko jabuka. Opet posuti ravnomerno drugi deo brašna, fino ga utapkati kašikom ili sa dno ravne čaše, preko naneti i drugi deo jabuka utapkati ih fino i opet na listiće iseći jedan deo margarina. Preko naneti i treći deo pripremljenog brašna sve fino poravnati i dobro utapkati kašikom, odozgo dodati i treći deo margarina koji se opet iseče na listiće i rasporedi po površini brašna. Nakon toga odozgo posuti seckane lešnike i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 – 45 minuta (što naravno opet zavisi od jačine vaše rerne). Pred kraj pečenja pitu možete posuti žutim šećerom koji će još dodatno da se karamelizuje i piti da još bolji ukus. Gotovu pitu ostaviti u rerni da se potpuno ohladi, još bolje je ostaviti je jedan dan da ,,ćuti,, pre sečenja (zato je ja najradije pripremam kasnije uveče i uvek ima dovoljno vremena da se dobro ohladi pre sečenja).
Dobro ohlađenu pitu lagano uz pomoć papira izvadite na ravnu tacnu ili budite pažljivi pri sečenju direktno u pleh. Pita je jako sipkava i prhka, zato je neophodno da pre sečenja bude potpuno hladna inače se raspada, a to niko ne želi da vidi na tanjiru. Imajte strpljenja i dajte joj dovoljno vremena da bude savršena.
Tagovi