Recept za nagradni konkurs: Ukusi ispunjeni čarolijom

Sastojci

Za 20 osoba

Kora

320 g Brašno T-400

300 g Šećer

1 komad/a Jaja

1 kafena kašičica Limun kora

1.5 kafena kašičica Prašak za pecivo

180 g Maslac

1 supena kašika Ekstrakt vanile

4 komad/a Belanac

1 prstohvat/a So

Fil od bele čokolade

400 ml Slatka pavlaka

1 kesica/e Vanilin secer

200 g Bela čokolada

Fil od borovnica

300 g Smrznute borovnice

70 g Šećer

1 kesica/e Želatin

Priprema

Priprema kore

Pomešati mleko, jaja, belanca i ekstrakt vanile. Posebno ponešati brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu rendanu koru i so. Tome dodati mokre sastojke i otopljen maslac. Kada se sve sjedini dobije se gusto testo. To je za dve kore. Kore se peku u okruglom kalupu i kada se ispeku i ohlade seku se na pola tako da se dobiju 4 kore.

Priprema krema od borovnica

Dok se kore peku borovnice sa šecerom i 50ml vode staviti da porokuvaju. Potrebno je kuvati ih 10-15 minuta i na kraju skloniti sa ringle i dodati kesicu želatina. Mešati dok se želatin ne rastopi potpuno pa odložiti na neko hladno đesto da se krem ohladi.

Može se napraviti kaša uz pomoć štapnog miksera, mada su se moje borovnice u kuvanju raspale pa nije bilo potrebe.

Priprema krema od bele čokolade

Prvo čokoladu rastopiti i ostaviti da se malo prohladi. Slatku pavlaku mutiti dok ne krene blago da se učvršćuje. Tada sipati belu cokoladu i vanilin šećer i nastaviti sa mućenjem. Vodite računa da slatku pavlaku ne umutite previše jer će biti previše gusta.

Filovanje

Filovati kore kremom od bele čokolade pa preko premazati krem od borovnica i tako do kraja. Ppslednju koru samo premazati kremom od bele čokolade. Celu tortu premazite preostalim filom od bele čokolade.

Naravno možete koristiti umesto bele običnu mlečnu čokoladu. Torta sa slike ima kombinovanu belu i običnu mlečnu čololadu.