Recept za nagradni konkurs: Ukusi ispunjeni čarolijom

Sastojci

Za 12 osoba

Za koru:

5 komada jaja

100 gr šećera

100 ml ulja

70 gr mlevenih lešnika (ili oraha)

100 gr brašna

Za preliv:

200 ml razređenog sirupa od višanja

Za krem:

700 ml mleka

5 kašike šećera

2 pune kašike Dr. Oetker Gustin

125 gr putera ili margarina

150 gr mlevenog plazma keksa

Za fil od višanja:

500 gr višanja (ja sam koristila iz zamrzivača)

300 ml soka od višanja (koji su pustile zamrznute višnje a ostatak voda)

5-6 kašika šećera

3 pune kašike Dr. Oetker Gustin

Naši proizvodi

Priprema

kore i kreme:

Odvojte belanca od žumanaca pa u žumanca dodajte šećer i mutite mikserom dok ne zapene, zatim dodajte ulje, smanjite brzinu miksera pa dodajte brašno pomešano sa kakaom i pecivom i na kraju umešajte mlevene propržene lešnike. Posebno umutite šam od belanaca pa ga špatulom pažljivo izmešajte sa predhodnom smesom. 

Prekrijte veliki pravougaoni pleh pek papirom, izručite smesu i pecite oko 20 min. na 180-200 st. (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne, skinite papir pa ohlađenu presecite uzdužno na pola tako da dobijete 2 kore a zatim ih prelijte sokom od višanja. 

Za krem stavite u šerpu 5 dl mleka sa šećerom da provri. 

U ostatak mleka  dodajte puding, gustin i vanilin šećer, sve dobro sjedinite pa dodajte u provrelo mleko. Kuvajte dok krem ne dobije dovoljnu gustinu, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi pa dodajte margarin. Umutite mikserom i na kraju dodajte ml. keks. Ponovo sve umutite mikserom.

U poseban sud stavite sok koji su pustile višnje (ostatak dodajte vodu da bude ukupno 2 dl), dodajte šećer i višnje i pustite da vri 3-4 minuta. U 1 dl vode razmutite gustin pa ga dodajte u fil. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprekidno mešanje pa sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi.

filovanje:

Na odgovarajuću tacnu stavite jednu koru pa preko nanesite krem...

filovanje:

preko krema nanesite fil od višanja...

filovanje:

pa preko njega stavite drugu koru...

dekoracija:

Umutite šlag krem po ambalaži na kesici i ukrasite tortu po želji.

posluženje:

Ostavite je da se dobro ohladi i stegne u frižideru pa je poslužite.