Umutite jaja sa šećerom uz pomoć žice (mikser nije potreban), dodajte celu količinu ulja i još malo promešajte da se cela masa sjedini. Dodajte 3 kašike brašna koje je pomešano sa praškom za pecivo i još jednom sjedinite da ne ostanu grudvice, već da se dobije fina glatka i svilenkasta masa. Posudu pokrite prozirnom folijom i ostavite je u frižider da odmara 2 sata.
Nakon dva sata odmaranja masu izvadite iz frižidera i dodajte ostatak brašna (425g) sve dobro sjedinite i umešajte da se dobije fino testo, koje se samo odvaja od posude. Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i umesite ga, po potrebi dodajte još sasvim malo brašna u koliko je to potrebno što naravno zavisi od toga koliko krupna jaja ste upotrebili. Kod mene je količina brašna bila sasvim dovoljna da se testo ne lepi za prste.
Testo treba biti kompaktno, na dodir mekano, glatko, veoma nežno i svilenkasto.
Kidajte male komade testa kod mene je otprilike svaka kuglica bila teška oko 11 - 13 g ili možete upotrebiti neku okruglu mericu kako bi vam breskvice bile jednake veličine. Napravite glatke kuglice i ređajte ih na pleh koji je pokriven pek papirom. Pecite breskvice u zagrejanoj rerni na 165 – 170 oko 18 minuta, vodite raćuna da sasvim blago porumene sa gornje i donje strane ali da ipak ostanu svetle po površini.
(Dužina pećenja svakako zavisi od jačine vaše rerne ali kad jednom ispečete ove male mirisne kolačiće napišite sebi vreme koje je bilo potrebno tako da ćete za svaki sledeći put pri pripremi znati taćno vreme pečenja koje zahteva vaša rerna).
Još tople tj mlake kuglice izdubite sa donje strane u sredini vrhom oštrog nožića, tako što ćete ga okrenuti u krug dva do tri puta, vodeći računa da ne oštetite gornji sloj kolačića tj da ne odete preduboko nožem. Izdubljivanje ide veoma brzo i jako je bitno da se taj deo posla obavi dok su kolačići vrući, hlađenjem postaju tvrdi i tada bi pri izdubljivanju sigurno popucali, što nam svakako nije namera. Izdubljene kolačiće ređajte na tacnu tako da vam izdubljena strana bude okrenuta ka gore, to će vam olakšati i ubrzati punjenje.
Mrvice koje ste dobili od izdubljenih kolačića dok su još vruće i mekane istrljajte prstima i dlanovima kako bi dobili sitne mrvice bez krupnih komada. U koliko vam se mrvice ohlade možete ih samleti, ali to je dodatna obaveza koja nije neophodna.
Punjenje – fil
Za punjenje pomešajte mrvice od kuglica, domaći džem i rum, ja sam smanjila količinu ruma od 150 ml na 100 ml (meni je ta količina ruma bila sasvim ok), sobzirom da sam koristila džem od breske to je bila gustina mase koja meni odgovara kao i sam ukus koji sam dobila, bitno je da ukus ruma bude jači od samog džema. Vi možete upotrebiti džem koji imate pri ruci, može biti to džem od šljiva, kajsija ili već po vašem izboru, bitno je samo da je džem dobro ukuvan i da nije previše tečan, u tom slučaju dobićete ređu masu za punjenje što svakako nije poželjno za ovu kombinaciju. Pripremljen fil nanesite u svaku kuglicu kasičicom i to samo u deo koji je izdubljen, masa ne sme biti sa strane. Spojite po dve kuglice i odlažite ih sa strane. Kada napunite sve kuglice pripremite preliv:
Za svaku boju posebno pripremite po činiju sa 85 ml vode i željenu aromu, u zavisnosti od toga koliko dugo natapate breskvice može biti i malo više, ali ne bi trebalo. Ova količina vode je sasvim dovoljna. Dodajte ekstrakt po želji, kao i prehrambenu boju vodeći računa da boja ne bude prejaka. Ja sam koristila ekstrakt jagode i crvenu boju za kolače u jednoj posudi, u drugoj ekstrakt vanile i žutu boju za kolače. Svaku breskvicu utopite na kratko sa jedne strane u crvenu boju sa druge u žutu, vodeći računa da ih ne natapate predugo kako ne bi bile premekane u tom slučaju se mogu raspadati kasnije. Tako umočene u boju ostavljajte ih na pek papir da se blago prosuše, i nakon minut dva ih uvaljajte u kristal šećer. Najbolje je utapati po 5 – 6 komada pa ih onda uvaljati u šećer i ostavljati na tacnu koju ste obložili pek papirom da se prosuše. U početku će možda izgledati mekše, ali ne brinite fino će se one osušiti na vazduhu, pokrite ih pamučnom salvetom ili pek papirom i sutradan će biće taman kako treba. Gotove breskvice stavite u zatvoreno zvono, limenu kutiju ili tacnu za kolače do služenja.
Sastojci
Za 20 osoba
3 komad/a jaja srednje veličine,
180 g kristal šećera,
225 ml ulja,
3 supena kašika mleka,
1/2 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
3 supena kašika brašna,
425 g brašna.
100 ml ruma,
350 g džema od breskve,
2 x po 85 ml vode,
2 - 3 kapi Dr. Oetker Boja za kolače - žuta
2 -3 kapi Dr. Oetker Boja za kolače - crvena
4 - 5 kapi Ekstrakt od maline ili jagode,
4 - 5 kapi Dr. Oetker Aroma vanila
150 g kristal šećera.
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa:
Umutite jaja sa šećerom uz pomoć žice (mikser nije potreban), dodajte celu količinu ulja i još malo promešajte da se cela masa sjedini. Dodajte 3 kašike brašna koje je pomešano sa praškom za pecivo i još jednom sjedinite da ne ostanu grudvice, već da se dobije fina glatka i svilenkasta masa. Posudu pokrite prozirnom folijom i ostavite je u frižider da odmara 2 sata.
Nakon dva sata odmaranja masu izvadite iz frižidera i dodajte ostatak brašna (425g) sve dobro sjedinite i umešajte da se dobije fino testo, koje se samo odvaja od posude. Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i umesite ga, po potrebi dodajte još sasvim malo brašna u koliko je to potrebno što naravno zavisi od toga koliko krupna jaja ste upotrebili. Kod mene je količina brašna bila sasvim dovoljna da se testo ne lepi za prste.
Testo treba biti kompaktno, na dodir mekano, glatko, veoma nežno i svilenkasto.
Kidajte male komade testa kod mene je otprilike svaka kuglica bila teška oko 11 - 13 g ili možete upotrebiti neku okruglu mericu kako bi vam breskvice bile jednake veličine. Napravite glatke kuglice i ređajte ih na pleh koji je pokriven pek papirom. Pecite breskvice u zagrejanoj rerni na 165 – 170 oko 18 minuta, vodite raćuna da sasvim blago porumene sa gornje i donje strane ali da ipak ostanu svetle po površini.
(Dužina pećenja svakako zavisi od jačine vaše rerne ali kad jednom ispečete ove male mirisne kolačiće napišite sebi vreme koje je bilo potrebno tako da ćete za svaki sledeći put pri pripremi znati taćno vreme pečenja koje zahteva vaša rerna).
Još tople tj mlake kuglice izdubite sa donje strane u sredini vrhom oštrog nožića, tako što ćete ga okrenuti u krug dva do tri puta, vodeći računa da ne oštetite gornji sloj kolačića tj da ne odete preduboko nožem. Izdubljivanje ide veoma brzo i jako je bitno da se taj deo posla obavi dok su kolačići vrući, hlađenjem postaju tvrdi i tada bi pri izdubljivanju sigurno popucali, što nam svakako nije namera. Izdubljene kolačiće ređajte na tacnu tako da vam izdubljena strana bude okrenuta ka gore, to će vam olakšati i ubrzati punjenje.
Mrvice koje ste dobili od izdubljenih kolačića dok su još vruće i mekane istrljajte prstima i dlanovima kako bi dobili sitne mrvice bez krupnih komada. U koliko vam se mrvice ohlade možete ih samleti, ali to je dodatna obaveza koja nije neophodna.
Punjenje – fil
Za punjenje pomešajte mrvice od kuglica, domaći džem i rum, ja sam smanjila količinu ruma od 150 ml na 100 ml (meni je ta količina ruma bila sasvim ok), sobzirom da sam koristila džem od breske to je bila gustina mase koja meni odgovara kao i sam ukus koji sam dobila, bitno je da ukus ruma bude jači od samog džema. Vi možete upotrebiti džem koji imate pri ruci, može biti to džem od šljiva, kajsija ili već po vašem izboru, bitno je samo da je džem dobro ukuvan i da nije previše tečan, u tom slučaju dobićete ređu masu za punjenje što svakako nije poželjno za ovu kombinaciju. Pripremljen fil nanesite u svaku kuglicu kasičicom i to samo u deo koji je izdubljen, masa ne sme biti sa strane. Spojite po dve kuglice i odlažite ih sa strane. Kada napunite sve kuglice pripremite preliv:
Za svaku boju posebno pripremite po činiju sa 85 ml vode i željenu aromu, u zavisnosti od toga koliko dugo natapate breskvice može biti i malo više, ali ne bi trebalo. Ova količina vode je sasvim dovoljna. Dodajte ekstrakt po želji, kao i prehrambenu boju vodeći računa da boja ne bude prejaka. Ja sam koristila ekstrakt jagode i crvenu boju za kolače u jednoj posudi, u drugoj ekstrakt vanile i žutu boju za kolače. Svaku breskvicu utopite na kratko sa jedne strane u crvenu boju sa druge u žutu, vodeći računa da ih ne natapate predugo kako ne bi bile premekane u tom slučaju se mogu raspadati kasnije. Tako umočene u boju ostavljajte ih na pek papir da se blago prosuše, i nakon minut dva ih uvaljajte u kristal šećer. Najbolje je utapati po 5 – 6 komada pa ih onda uvaljati u šećer i ostavljati na tacnu koju ste obložili pek papirom da se prosuše. U početku će možda izgledati mekše, ali ne brinite fino će se one osušiti na vazduhu, pokrite ih pamučnom salvetom ili pek papirom i sutradan će biće taman kako treba. Gotove breskvice stavite u zatvoreno zvono, limenu kutiju ili tacnu za kolače do služenja.
Tagovi