Smlačite 1 dl mleka i u njega izmešajte kvasac i kašiku brašna pa ostavite da malo krene.
U veću posudu za mešenje stavite 1 kg brašna, dodajte so, šećer, pecivo, ulje, jogurt, nadošli kvasac i ostatak mlakog mleka. Sve dobro izmešajte (ja u početku koristim mikser sa dodacima za testo) a onda preručim na pobrašnjen radni deo i dodatno umesim rukama uz dodatak brašna po potrebi.
Dobro umešeno testo stavite u uljem podmazanu veliku kesu, zavežite je, ostavljajući dovoljno mesta jer će testo narasti.
PS. Testo možete držati u frižideru nekoliko dana.
oblikovanje lisnate pogače:
Od testa uzmite jedan deo i razvucite ga oklagijom da dobijete otprilike pravougaoni oblik 30x20 cm. Po testu narendajte malo margarina koji je stajao u frižideru, zatim pažljivo urolajte i ostavite da stoji. Tako isto uradite još tri puta da dobijete ukupno 4 valjka. Od 3 valjka isecite po 2 duža valjka a ostatak na nekoliko manjih valjaka. I od četvrtog valjka isecite po potrebi manje valjkove...pa je celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...
ređanje delova lisnate pogače:
Tepsiju namažite margarinom i ređajte valjkove kao na slici (ovo je bila moja ideja a vi možete po vašoj želji). Pogaču ostavite na toplom da lepo naraste...
premazivanje lisnate pogače:
celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...
pečenje lisnate pogače:
pecite je u rerni zagrejanoj na 250 st. oko 15 min, a onda smanjite i pecite dok još oko 20 min. (zavisno od rerne), dok lepo ne porumeni.
Recept za nagradni konkurs: Podelite recepte za najukusnije testo
Sastojci
Za 12 osoba
1,200 gr brašna
2 kesice Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kesica Dr. Oetker Prašak za pecivo
3 dl mleka
1 dl ulja
4 dl jogurta
2 veća jaja
1 kašika soli
2 kašike šećera
200 gr margarina
1 komad jaje
po ukusu susam, laneno seme
Naši proizvodi
Priprema
ludog testa:
Smlačite 1 dl mleka i u njega izmešajte kvasac i kašiku brašna pa ostavite da malo krene.
U veću posudu za mešenje stavite 1 kg brašna, dodajte so, šećer, pecivo, ulje, jogurt, nadošli kvasac i ostatak mlakog mleka. Sve dobro izmešajte (ja u početku koristim mikser sa dodacima za testo) a onda preručim na pobrašnjen radni deo i dodatno umesim rukama uz dodatak brašna po potrebi.
Dobro umešeno testo stavite u uljem podmazanu veliku kesu, zavežite je, ostavljajući dovoljno mesta jer će testo narasti.
PS. Testo možete držati u frižideru nekoliko dana.
oblikovanje lisnate pogače:
Od testa uzmite jedan deo i razvucite ga oklagijom da dobijete otprilike pravougaoni oblik 30x20 cm. Po testu narendajte malo margarina koji je stajao u frižideru, zatim pažljivo urolajte i ostavite da stoji. Tako isto uradite još tri puta da dobijete ukupno 4 valjka. Od 3 valjka isecite po 2 duža valjka a ostatak na nekoliko manjih valjaka. I od četvrtog valjka isecite po potrebi manje valjkove...pa je celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...
ređanje delova lisnate pogače:
Tepsiju namažite margarinom i ređajte valjkove kao na slici (ovo je bila moja ideja a vi možete po vašoj želji). Pogaču ostavite na toplom da lepo naraste...
premazivanje lisnate pogače:
celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...
pečenje lisnate pogače:
pecite je u rerni zagrejanoj na 250 st. oko 15 min, a onda smanjite i pecite dok još oko 20 min. (zavisno od rerne), dok lepo ne porumeni.
Tagovi