Recept za nagradni konkurs: Podelite recepte za najukusnije testo

Sastojci

Za 12 osoba

Za ludo testo:

1,200 gr brašna

3 dl mleka

1 dl ulja

4 dl jogurta

2 veća jaja

1 kašika soli

2 kašike šećera

za lisnatu pogaču:

200 gr margarina

1 komad jaje

po ukusu susam, laneno seme

Naši proizvodi

Priprema

ludog testa:

Smlačite 1 dl mleka i u njega izmešajte kvasac i kašiku brašna pa ostavite da malo krene.

U veću posudu za mešenje stavite 1 kg brašna, dodajte so, šećer, pecivo, ulje, jogurt, nadošli kvasac i ostatak mlakog mleka. Sve dobro izmešajte (ja u početku koristim mikser sa dodacima za testo) a onda preručim na pobrašnjen radni deo i dodatno umesim rukama uz dodatak brašna po potrebi.

Dobro umešeno testo stavite u uljem podmazanu veliku kesu, zavežite je, ostavljajući dovoljno mesta jer će testo narasti.

PS. Testo možete držati u frižideru nekoliko dana.

oblikovanje lisnate pogače:

Od testa uzmite jedan deo i razvucite ga oklagijom da dobijete otprilike pravougaoni oblik 30x20 cm. Po testu narendajte malo margarina koji je stajao u frižideru, zatim pažljivo urolajte i ostavite da stoji. Tako isto uradite još tri puta da dobijete ukupno 4 valjka. Od 3 valjka isecite po 2 duža valjka a ostatak na nekoliko manjih valjaka. I od četvrtog valjka isecite po potrebi manje valjkove...pa je celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...

ređanje delova lisnate pogače:

Tepsiju namažite margarinom i ređajte valjkove kao na slici (ovo je bila moja ideja a vi možete po vašoj želji). Pogaču ostavite na toplom da lepo naraste...

premazivanje lisnate pogače:

celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom...

pečenje lisnate pogače:

pecite je u rerni zagrejanoj na 250 st. oko 15 min, a onda smanjite i pecite dok još oko 20 min. (zavisno od rerne), dok lepo ne porumeni.