Sastojci

Za 4 osoba

Salata:

400 g očiŔćenog krompira

400 g cvekle

1 komad Ŕargarepe srednje veličine

150 g zamrznutog ili konzerviranog graŔka

150 g kiselih krastavaca

100-150 g kiselog kupusa ribanca

2-3 komada mladog luka

2 kafene kaÅ”ičice Å”ećera za kuvanje povrća

prema potrebi soli

1 prstohvat bibera

2 supene kaŔike maslinovog ili suncokretovog ulja

Preliv:

20 ml jabukovog sirćeta

50 ml (minus 2 kaŔike) maslinovog ili suncokretovog ulja

1 supena kaŔika senfa

1/4 kafene kaŔičice soli

1/2 kafene kaÅ”ičice Å”ećera ili meda

Priprema

Priprema salate:

Cveklu ćemo skuvati ili ispeći u rerni. Možemo je pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru do upotrebe. Cveklu oprati, posuÅ”iti papirnim ubrusom, tanko premazati uljem, labavo zamotati u alu-foliju i peći u rerni na 200° C dok ne omekÅ”a, otprilike 30 minuta, Å”to će zavisiti od njene veličine. Tako pripremljena, cvekla će zadržati viÅ”e nutritivnih vrednosti i neće upiti vodu. 

Sirovi krompir oljuÅ”titi i iseći na jednake kockice. OljuÅ”titi i iseći Å”argarepu na kockice iste veličine. Povrće odvojeno kuvati u blago posoljenoj i malo zasladjenoj vrućoj vodi desetak minuta, uz čestu proveru - tako da kockice ostanu čvrste, ili Å”to kažu Italijani "al dente". Kada se povrće kuva sa malo soli i Å”ećera bude ukusnije. Procediti kockice Å”argarepe i krompira, pa ostaviti da se povrće ohladi. Ako je potrebno odmah prekinuti proces kuvanja, da se povrće ne bi skaÅ”ilo, staviti cediljku s povrćem pod hladnu, tekuću, vodu. Na isti način skuvati zamrznut graÅ”ak, a njemu je vrlo često potrebno i manje od 10 minuta kuvanja.

Pripremiti veću činiju. OljuÅ”titi cveklu, pa je iseći na kockice veličine kockica krompira. Staviti ih u činiju, malo posoliti i pobiberiti, pa dodati 2 kaÅ”ike maslinovog ulja i izmeÅ”ati. Pomoću ulja ćemo fiksirati boju da bi drugo povrće, koje ćemo dodati, bilo Å”to manje obojeno. Ako želimo da zaÅ”titimo ruke od crvene boje, koristićemo rukavice.

Kisele krastavce iseći na kockice. Kiseo kupus ribanac isprati pod hladnom, tekućom vodom, pa ga iscediti rukom. Ako je potrebno joÅ” malo ga usitniti nožem.

Mladi luk očistiti i dobro oprati, pa sitno iseći. 

U činiju sa cveklom dodavati redom: kockice Å”argarepe i krompira, graÅ”ak, kisele krastavce, kupus ribanac i na kraju iseckan mladi luk. PromeÅ”ati salatu i preliti emulzijom. 

Priprema emulzije (preliva):

U činijicu sipati jabukovo sirće i maslinovo ulje, dodati senf koji će sprečiti da se sastojci odvoje, dodati so i Å”ećer ili med, pa meÅ”ati dok ne dobijemo emulziju kojom ćemo preliti salatu. Proveriti da li je salata dovoljno začinjena.

Vinegret salatu servirati odmah, ili u najkraćem mogućem roku, a do tada je pokriti plastičnom folijom i držati u frižideru.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...