Napraviti Ganache krem : Slatku pavlaku zagrevati na tihoj vatri, ne dozvoliti da proključa.
Čokoladu sitno iseckati i preliti je vrelom slatkom pavlakom. Ostaviti da miruje 2-3 minuta, a zatim dobro promešati dok se sva čokolada ne rastopi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru i krenuti sa pravljenjem biskvita :)
2.
Nakon što se Ganache dobro ohladio (u frižideru će se dosta stisnuti, zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera 15ak min pre upotrebe) dodati aromu vanile i umutiti mikserom, tek toliko da se dobije lepa penasta i razmaziva krema.
3.
Dodati Mascarpone i sve još jednom dobro umutiti mikserom dok se ne sjedini.
Vratiti u frižider na hlađenje.
Čokoladn biskvit:
Biskvit pripremiti u periodu dok se Ganache hladi, uštedećete sebi malo vremena :)
Čokoladni biskvit
1.
Čokoladu iseckati.
Puter otopiti na laganoj vatri i preliti preko čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini sa puterom.
Dodati šećer i žumanca (meni je trebalo 6 manjih) i još jednom dobro promešati.
2.
U drugoj posudi penasto umutiti belanca (meni je trebalo 7 manjih) sa prstohvatom soli, a zatim dodati šećer.
Pola ulupanih belanaca pomešati sa čokoladnom smesom, a zatim dodati i ostatak. Lepo i polako sve mešati dok se sve ne sjedini.
3.
Brašno, gustin i kakao promešati, prosejati 2x, dodati smesi i vrlo pažljivo sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 20cm i peći na 160-170°C, 35-40min (prilagodite se sopstvenoj rerni).
4.
Nakon pečenja, biskvit dobro ohladiti i preseći ga horizontalno na 3 tanka i jednaka dela.
Fil sa malinama
1.
Maline odmrznuti i ispasirati (250gr). Zatim, pomoću cediljke, istisnuti što više soka i odstaniti sitne koštice. Dobićete oko 175ml soka. Ja sam ih pošteno istiskala :)
Soku od malina dodati vode, da dobijete ukupno 250ml.
2.
Gustin razmutiti u malo malinovog soka, a ostatak staviti na laganu vatru, dodati šećer i zagrevati do tačke ključanja. Zatim ulivati gustin i kuvati, uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
3.
Fil prohladiti 5-10min uz češće mešanje, da se na površini fila ne stvori kožica i sledi filovanje...
Filovanje
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
1. Biskvit
2. Fil od malina (još dok je mlak)
3.Pa odmah poklopiti drugim biskvitom.
4. Krem (3 dobre kašike odvojite za završno filovanje / ukrašavanje).
5.Rasporedite maline (odmrznute ili sveže).
6.Biskvit.
Tortu stavite na par sati u frižider, nakon toga otkopčajte i skinite obruč, odlepite foliju od stranica torte i ukrasite je po sopstvenoj želji. :)
Recept za nagradni konkurs: Slavski Izazov
Sastojci
Za 10 osoba
95 g Čokolade za kuvanje
95 g Putera
110 g Šećera
90 g Jaja - žumaca
110 g Jaja - belanca
70 g Brašno
10 g Dr. Oetker Gustin
15 g Dr. Oetker kakao
100 g Čokolade
150 ml Slatke pavlake
1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila
250 g Mascarpone
150 g Malina
250 g Malina
3 supena kašika Šećera
30 g Dr. Oetker Gustin
20 g Putera
2 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
Naši proizvodi
Priprema
Čokoladni krem
1.
Napraviti Ganache krem : Slatku pavlaku zagrevati na tihoj vatri, ne dozvoliti da proključa.
Čokoladu sitno iseckati i preliti je vrelom slatkom pavlakom. Ostaviti da miruje 2-3 minuta, a zatim dobro promešati dok se sva čokolada ne rastopi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru i krenuti sa pravljenjem biskvita :)
2.
Nakon što se Ganache dobro ohladio (u frižideru će se dosta stisnuti, zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera 15ak min pre upotrebe) dodati aromu vanile i umutiti mikserom, tek toliko da se dobije lepa penasta i razmaziva krema.
3.
Dodati Mascarpone i sve još jednom dobro umutiti mikserom dok se ne sjedini.
Vratiti u frižider na hlađenje.
Čokoladn biskvit:
Biskvit pripremiti u periodu dok se Ganache hladi, uštedećete sebi malo vremena :)
Čokoladni biskvit
1.
Čokoladu iseckati.
Puter otopiti na laganoj vatri i preliti preko čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini sa puterom.
Dodati šećer i žumanca (meni je trebalo 6 manjih) i još jednom dobro promešati.
2.
U drugoj posudi penasto umutiti belanca (meni je trebalo 7 manjih) sa prstohvatom soli, a zatim dodati šećer.
Pola ulupanih belanaca pomešati sa čokoladnom smesom, a zatim dodati i ostatak. Lepo i polako sve mešati dok se sve ne sjedini.
3.
Brašno, gustin i kakao promešati, prosejati 2x, dodati smesi i vrlo pažljivo sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 20cm i peći na 160-170°C, 35-40min (prilagodite se sopstvenoj rerni).
4.
Nakon pečenja, biskvit dobro ohladiti i preseći ga horizontalno na 3 tanka i jednaka dela.
Fil sa malinama
1.
Maline odmrznuti i ispasirati (250gr). Zatim, pomoću cediljke, istisnuti što više soka i odstaniti sitne koštice. Dobićete oko 175ml soka. Ja sam ih pošteno istiskala :)
Soku od malina dodati vode, da dobijete ukupno 250ml.
2.
Gustin razmutiti u malo malinovog soka, a ostatak staviti na laganu vatru, dodati šećer i zagrevati do tačke ključanja. Zatim ulivati gustin i kuvati, uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
3.
Fil prohladiti 5-10min uz češće mešanje, da se na površini fila ne stvori kožica i sledi filovanje...
Filovanje
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
1. Biskvit
2. Fil od malina (još dok je mlak)
3.Pa odmah poklopiti drugim biskvitom.
4. Krem (3 dobre kašike odvojite za završno filovanje / ukrašavanje).
5.Rasporedite maline (odmrznute ili sveže).
6.Biskvit.
Tortu stavite na par sati u frižider, nakon toga otkopčajte i skinite obruč, odlepite foliju od stranica torte i ukrasite je po sopstvenoj želji. :)