Recept za nagradni konkurs: Slavski Izazov

Sastojci

Za 10 osoba

Čokoladni biskvit

95 g Čokolade za kuvanje

95 g Putera

110 g Šećera

90 g Jaja - žumaca

110 g Jaja - belanca

70 g Brašno

15 g Dr. Oetker kakao

Čokoladni krem

100 g Čokolade

150 ml Slatke pavlake

1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

250 g Mascarpone

150 g Malina

Fil od malina

250 g Malina

3 supena kašika Šećera

20 g Putera

Naši proizvodi

Priprema

Čokoladni krem

1.

Napraviti Ganache krem : Slatku pavlaku zagrevati na tihoj vatri, ne dozvoliti da proključa.

Čokoladu sitno iseckati i preliti je vrelom slatkom pavlakom. Ostaviti da miruje 2-3 minuta, a zatim dobro promešati dok se sva čokolada ne rastopi.

Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru i krenuti sa pravljenjem biskvita :)

2.

Nakon što se Ganache dobro ohladio (u frižideru će se dosta stisnuti, zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera 15ak min pre upotrebe) dodati aromu vanile i umutiti mikserom, tek toliko da se dobije lepa penasta i razmaziva krema.

3.

Dodati Mascarpone i sve još jednom dobro umutiti mikserom dok se ne sjedini.

Vratiti u frižider na hlađenje.

Čokoladn biskvit:

Biskvit pripremiti u periodu dok se Ganache hladi, uštedećete sebi malo vremena :)

Čokoladni biskvit

1.

Čokoladu iseckati.

Puter otopiti na laganoj vatri i preliti preko čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini sa puterom.

Dodati šećer i žumanca (meni je trebalo 6 manjih) i još jednom dobro promešati.

2.

U drugoj posudi penasto umutiti belanca (meni je trebalo 7 manjih) sa prstohvatom soli, a zatim dodati šećer.

Pola ulupanih belanaca pomešati sa čokoladnom smesom, a zatim dodati i ostatak. Lepo i polako sve mešati dok se sve ne sjedini.

3.

Brašno, gustin i kakao promešati, prosejati 2x, dodati smesi i vrlo pažljivo sve promešati.

Smesu izliti u kalup prečnika 20cm i peći na 160-170°C, 35-40min (prilagodite se sopstvenoj rerni).

4.

Nakon pečenja, biskvit dobro ohladiti i preseći ga horizontalno na 3 tanka i jednaka dela.

Fil sa malinama

1.

Maline odmrznuti i ispasirati (250gr). Zatim, pomoću cediljke, istisnuti što više soka i odstaniti sitne koštice. Dobićete oko 175ml soka. Ja sam ih pošteno istiskala :)

Soku od malina dodati vode, da dobijete ukupno 250ml.

2.

Gustin razmutiti u malo malinovog soka, a ostatak staviti na laganu vatru, dodati šećer i zagrevati do tačke ključanja. Zatim ulivati gustin i kuvati, uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah dodati puter i mešati dok se ne rastopi.

3.

Fil prohladiti 5-10min uz češće mešanje, da se na površini fila ne stvori kožica i sledi filovanje...

Filovanje

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.

1. Biskvit

2. Fil od malina (još dok je mlak)

3.Pa odmah poklopiti drugim biskvitom.

4. Krem (3 dobre kašike odvojite za završno filovanje / ukrašavanje).

5.Rasporedite maline (odmrznute ili sveže).

6.Biskvit.

Tortu stavite na par sati u frižider, nakon toga otkopčajte i skinite obruč, odlepite foliju od stranica torte i ukrasite je po sopstvenoj želji. :)