Pre svega da naglasim, ukrasi za slavski kolač bi trebali da se prave dan pre slavskog kolača kako bi se ukrasi osušili i olakšali da vam ne bi propadali kroz testo prilikom pečenja.
Priprema
Od navedenih sastojaka umesite testo. Testo je dosta kompaktno i brzo se suši pa dok pravite ukrase ostatak držite u kesi.
1. Pečat
Uzmite mali deo testa i oklagijom ga tanko razvite. Utisnite pečat koji ste prethodno tapkali u brašno, isecite testo oko njega i polako odvojte od pečata. Napravite 5 pečata. Jedan centralni i 4 za 4 strane sveta.
2. Klas žita
Klas žita pravite tako što malo testa razvaljate u valjak, s tim da je jedan kraj širi. Širi kraj malo pritisnite i vrhom makaza seckajte gornji deo da napravite klasje. Klas žita se pravi da bi godina bila rodna.
3. Bure vina
Od malog parčeta testa napravite mali valjak, napravite još dva mala tanka valjka za krajeve bureta. Bure nožem pritiskati da dobijete šare dasaka. Vodom natapkati male valjke pa ih zalepiti na krajeve bureta. Čep ćete napraviti od zrna bibera ili testa kako volite. Bure se pravi da bi podrumi uvek bili puni vina.
4. Ptica
Pticu pravite tako što jedan deo testa razvaljate u valjak. Taj valjak vezujete u običan čvor. Gornji deo čvora formirajte u glavu, a za oči opet možete koristiti zrna bibera. Donji deo čvora rastanjiti i razvući kao rep. Nožem utisnuti šare koje imitiraju perje. Ptica simbolizuje mir i slogu u kući.
6. Grozd
Grozd formirate od malih kuglica testa koje ćete zalepiti jednu uz drugu i formirati oblik grozda. Za lišće grozda možete koristiti i utiskivače lišća ili napraviti sami. Izbor je vaš. Grozd se pravi da te godine bude sve u izobilju.
5. Knjiga
Knjigu pravite od 3 pravougla, iste širine ali različitih dužina. Najveći staviti prvi, preko njega manji pa najmanji. U sredini pritisnuti čačkalicom da se napravi oblik knjige. Možete i ispod stranica postaviti čačkalice i malo ih uviti ako želite da lepše izgleda. Knjiga se pravi da bi deca dobro učila.
Ruže
Dodatno možete napraviti i ružice a i ne morate. Ruže pravite tako što razvučete testo i vadite kružiće modlom ili čašicom. Krugove ređate jedan na drugi tako da pokrivate samo polovinu prethodnog. Uvaljate krugove zajedno i presečete na pola, zatim formirate latice.
Sušenje
Sve ukrase poređajte na pek papir i ostavite preko noći da se osuše i olakšaju kako vam ne bi propadali kroz kolač prilikom pečenja. Ukrase ne premazujete ni sa čim prilikom pečenja kako bi ostali beli. Uživajte!
Sastojci
Za 1 osoba
100 g Brašno T-400
100 g Dr. Oetker Gustin
1 kafena kašičica Soli
1 dl Vode
Naši proizvodi
Priprema
Savet
Pre svega da naglasim, ukrasi za slavski kolač bi trebali da se prave dan pre slavskog kolača kako bi se ukrasi osušili i olakšali da vam ne bi propadali kroz testo prilikom pečenja.
Priprema
Od navedenih sastojaka umesite testo. Testo je dosta kompaktno i brzo se suši pa dok pravite ukrase ostatak držite u kesi.
1. Pečat
Uzmite mali deo testa i oklagijom ga tanko razvite. Utisnite pečat koji ste prethodno tapkali u brašno, isecite testo oko njega i polako odvojte od pečata. Napravite 5 pečata. Jedan centralni i 4 za 4 strane sveta.
2. Klas žita
Klas žita pravite tako što malo testa razvaljate u valjak, s tim da je jedan kraj širi. Širi kraj malo pritisnite i vrhom makaza seckajte gornji deo da napravite klasje. Klas žita se pravi da bi godina bila rodna.
3. Bure vina
Od malog parčeta testa napravite mali valjak, napravite još dva mala tanka valjka za krajeve bureta. Bure nožem pritiskati da dobijete šare dasaka. Vodom natapkati male valjke pa ih zalepiti na krajeve bureta. Čep ćete napraviti od zrna bibera ili testa kako volite. Bure se pravi da bi podrumi uvek bili puni vina.
4. Ptica
Pticu pravite tako što jedan deo testa razvaljate u valjak. Taj valjak vezujete u običan čvor. Gornji deo čvora formirajte u glavu, a za oči opet možete koristiti zrna bibera. Donji deo čvora rastanjiti i razvući kao rep. Nožem utisnuti šare koje imitiraju perje. Ptica simbolizuje mir i slogu u kući.
6. Grozd
Grozd formirate od malih kuglica testa koje ćete zalepiti jednu uz drugu i formirati oblik grozda. Za lišće grozda možete koristiti i utiskivače lišća ili napraviti sami. Izbor je vaš. Grozd se pravi da te godine bude sve u izobilju.
5. Knjiga
Knjigu pravite od 3 pravougla, iste širine ali različitih dužina. Najveći staviti prvi, preko njega manji pa najmanji. U sredini pritisnuti čačkalicom da se napravi oblik knjige. Možete i ispod stranica postaviti čačkalice i malo ih uviti ako želite da lepše izgleda. Knjiga se pravi da bi deca dobro učila.
Ruže
Dodatno možete napraviti i ružice a i ne morate. Ruže pravite tako što razvučete testo i vadite kružiće modlom ili čašicom. Krugove ređate jedan na drugi tako da pokrivate samo polovinu prethodnog. Uvaljate krugove zajedno i presečete na pola, zatim formirate latice.
Sušenje
Sve ukrase poređajte na pek papir i ostavite preko noći da se osuše i olakšaju kako vam ne bi propadali kroz kolač prilikom pečenja. Ukrase ne premazujete ni sa čim prilikom pečenja kako bi ostali beli. Uživajte!
Tagovi