Recept za nagradni konkurs: Podelite recepte za najukusnije testo

Sastojci

Za 2 osoba

Kora

500 g Brašno meko tip 400

250 ml Mlaka voda

1/2 kafena kašičica So

50 ml Ulje

Fil

300g g Mleveno meso

1 komad/a Crni luk

Priprema

Priprema testa

Od brašna, mlake vode, soli i ulja zamesiti testo. Testo će se lepiti za ruke ali bez brige. Sada ga sipajte na ravnu površinu koju ste prethodno pobrašnili. Mesite uz dodavanje brašna dok ne dobijete glatko testo. Zatim podelite testo na 2 loptice i svaku lopticu mesiti još po 5min.Dve činijice nauljiti i nauljene loptice testa staviti u činije koje prekrijte samolepljivom folijom. Ostaviti da prenoći u frižideru.

Razvlačenje kora

Loptice izvući iz frižidera 2h pre razvlačenja. Zatim stari stolnjak staviti na sto i pobrašniti. Staviti lopticu na stolnjak i polako oklagijom rastaniti koru i krajeve. Nauljiti ruke i razvlačiti kore od sredine ka krajevima lagano tako što će ruke tj jagodice prstiju biti ispod kore. Kada se razvuče skroz tanko,, providno sledi filovanje. Možete staviti sir i jaja, sir i spanać, višnje... Naš favorrit je meso, sir i spanać...

Priprema fila i filovanje

Na malo ulja upržim sitno seckan crni luk, dodam meso i pržim dok ne postane rastresito. Kada se malo prohladi na krajeve pite stavljam meso. Polovinu mesa na jedan kraj, polovinu na drugi. Pitu rolate sa obe strane stolnjakom. Znači podignete stolnjak i polako ga dižete dok se kora rola. Obe strane do pola i inda nožem presečete. Kore uvijate u krug u većem plehu ili svaku ponaosob.ako želite male pitice. Ređati ih u pleh obložen pek papirom, malo poprskati uljem i peći na 250-260,step dok ne porumene.