Sastojci

Za 15 osoba

Testo

1 kom jaje (srednje veličine)

2 dl mleka (3,5% m.m.)

1 pakovanje svežeg kvasca (42g)

500 g brašna (tip 400)

80 g šećera

80 g otopljenog putera

2-3 prstohavata soli

Priprema

Testo

Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Rastvorite kvasac u mlakom mleku i potom dodajte brašno, šećer, žumance, puter i so. Mesite da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.-35 °C

 

Premesite testo i oblikujte ga u okruglu veknu.  

Pečenje

Zagrejte rernu (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C). Postavite hleb na tepsiju obloženu papirom za pečenje i nožem napravite useke preko vekne dubine oko 5 mm. Premažite belancetom i pecite oko 30 minuta.

Savet više

Ako korica deluje previše tamno pre nego što je potpuno pečena, pokrijte je aluminijumskom folijom i vratite u rernu. Hleb je spreman kada kucnete na veknu prstom i čujete šupalj zvuk.