U ciniju sipati mleko,ulje,kvasac i šećer i izmiksirati mikserom(špatulice za testo) a moze i ručno.Postepeno dodavati brašno i mešati i dalje mikserom pri kraju dodati so (trik.so razmutiti sa malčice vode da se lepo rasporedi po celoj smesi).Nastaviti ručno mesiti testo u ciniji dok ne pocne da se odvaja od cinije.Ja mesim posle miksera jos nekih 5-10 minuta.Kad se zavrsiti mesenje,ostaviti u ciniji. Testo treba da bude u otprilike u obliku lopte.Ciniju prekriti prijanjajucom plasticnom folijom i ostaviti na toplom mestu ili u sobi gde je toplo nekih 1h da lepo naraste. Kad naraste,pobrašnjaviti radnu povrsinu uzeti testo iz činije i staviti na radnu povrsinu. Uzeti noz i podeliti testo na 12 otprilike jednakih delova.Od svakog komada napraviti kuglicu i staviti na nepobrasnjani deo povrsine.Kad se naprave svi komadu da budu loptice,prekriti ih krpom.Uzeti prvu lopticu i oklafiju pobrasnjaviti oklagiju,razvuci lopticu da bude elipsa,uzeti sir i staviti sa gornje strane elipse a sa donje,nozicev ili pica sekacem iseci uspravne linije(od polovine sredine elipse do 1cm kraja elipse ),a širinski da sa svake strane ostane po tipa dva cm od prve i poslednje linije.Uvijati kiflice od gornje(gde je fil) ka donjoj strani i uvijenu kiflicu saviti na stranu da se vide isecena rebra (ili trakice),i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.Ponoviti postupak dok god ne iskoristimo sve loptice.Kad zavrsimo sa tim,ukljuciti rernu na 180-200 stepeni. Dok se rerna zagreva prekriti kiflice da nadolaze jos malo dok se rerne ne zagreje.Kad se rerna zagreje,pre ubacivanja u rernu,premazati kiflice sa umucenim jajetom. Kad premazemo kiflice moze da se pospu sa malo susama ili origanom.Staviti da se pece u rernu 30 minuta.
Gotovo kiflice posluzite dok su tople.
Kiflice ostaju sveze i sledeci dan.
Samo sto su se kod mene pojele za jedan dan,jer su svi bili odusevljeni i pojeli su po 3 kiflice.
Sastojci
Za 6 osoba
400 ml Mleko(mlako)
1 supena kašika Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 supena kašika Šećer
700 g Pšenično brašno ( meko)
1 kafena kašičica Soli
100 ml Ulja
3 do 5 komad/a Zdenka sira(trouglića)
1 komad/a Jaja
Naši proizvodi
Priprema
Testo
U ciniju sipati mleko,ulje,kvasac i šećer i izmiksirati mikserom(špatulice za testo) a moze i ručno.Postepeno dodavati brašno i mešati i dalje mikserom pri kraju dodati so (trik.so razmutiti sa malčice vode da se lepo rasporedi po celoj smesi).Nastaviti ručno mesiti testo u ciniji dok ne pocne da se odvaja od cinije.Ja mesim posle miksera jos nekih 5-10 minuta.Kad se zavrsiti mesenje,ostaviti u ciniji. Testo treba da bude u otprilike u obliku lopte.Ciniju prekriti prijanjajucom plasticnom folijom i ostaviti na toplom mestu ili u sobi gde je toplo nekih 1h da lepo naraste. Kad naraste,pobrašnjaviti radnu povrsinu uzeti testo iz činije i staviti na radnu povrsinu. Uzeti noz i podeliti testo na 12 otprilike jednakih delova.Od svakog komada napraviti kuglicu i staviti na nepobrasnjani deo povrsine.Kad se naprave svi komadu da budu loptice,prekriti ih krpom.Uzeti prvu lopticu i oklafiju pobrasnjaviti oklagiju,razvuci lopticu da bude elipsa,uzeti sir i staviti sa gornje strane elipse a sa donje,nozicev ili pica sekacem iseci uspravne linije(od polovine sredine elipse do 1cm kraja elipse ),a širinski da sa svake strane ostane po tipa dva cm od prve i poslednje linije.Uvijati kiflice od gornje(gde je fil) ka donjoj strani i uvijenu kiflicu saviti na stranu da se vide isecena rebra (ili trakice),i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.Ponoviti postupak dok god ne iskoristimo sve loptice.Kad zavrsimo sa tim,ukljuciti rernu na 180-200 stepeni. Dok se rerna zagreva prekriti kiflice da nadolaze jos malo dok se rerne ne zagreje.Kad se rerna zagreje,pre ubacivanja u rernu,premazati kiflice sa umucenim jajetom. Kad premazemo kiflice moze da se pospu sa malo susama ili origanom.Staviti da se pece u rernu 30 minuta.
Gotovo kiflice posluzite dok su tople.
Kiflice ostaju sveze i sledeci dan.
Samo sto su se kod mene pojele za jedan dan,jer su svi bili odusevljeni i pojeli su po 3 kiflice.
Prijatno 🙂
Tagovi