2 ravne supene kašike
brašna (ili 1 ravna kašika brašna i 1 kašika griza)
125 ml
pavlake za kuvanje 20% mm
Finale:
2 supene kašike
iseckanog peršunovog lista
1/4 kafene kašičice
bibera
1/2 kafene kašičice
kurkume
1/2 komada
sok od limuna
Priprema
Priprema supe:
Pileće meso isprati pod tekućom, hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, pa odstraniti masnoću i žilice ako ih ima. Povrće očistiti i oprati.
U veću šerpu staviti piletinu, šargarepu, celer, glavicu luka i lovorov list. To bi bili obavezni sastojci, a možemo dodati 1 paškanat i komad praziluka ako imamo. Sipati vodu i posoliti. Poklopiti šerpu. Zagrejati vodu do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti kuvanje na vrlo tihoj vatri, kako bi sastojci sačuvali svoje hranljive vrednosti. Supu kuvati 40-60 minuta, sve dok meso i povrće sasvim ne omekšaju. Procediti. Imaćemo 1 litar bujona.
Jednu šargarepu i sav celer samleti u blenderu. Da bismo dobili finu povrtnu kašu, dodaćemo u blender 125 ml vode. Vratiti kašu u šerpu s bujonom. Povrće možemo izgnječiti viljuškom.
Odvojeno skuvati bamiju ili grašak. Kažu da je suva bamija mnogo ukusnija od sveže ili zamrznute, ali ja to ne mogu da potvrdim jer uvek koristim zaledjen grašak. Grašak skuvati u blago posoljenoj vodi desetak minuta, ili prema uputstvu proizvodjača. Procediti.
Pileće meso iseckati ili iscepkati prstima na sitne komadiće. Iseckati na kockice preostalu šargarepu. Dodati meso, šargarepu i bamiju (grašak) u supu. Vratiti šerpu na ringlu, poklopiti i ostaviti da čorba prokuva na tihoj vatri. Dodati mleveni biber i kurkumu.
...
...
...
...
Zgušnjavanje čorbe:
U činijici izmutiti jaje viljuškom. Dodati prosejano brašno i pavlaku. Sjediniti sastojke, pa procediti da bismo odstranili grudvice. U smesu dodati malo vruće supe, promešati, pa polako, uz mešanje, sipati u šerpu. Na tihoj vatri kuvati 5 minuta, sve dok se čorba ne zgusne.
Dodati iseckan peršun i sok od limuna. Proveriti da li je čorba dovoljno začinjena, pa doterati ukus. Servirati. Ova čorba se ne podgreva.
Sastojci
Za 4 osoba
250 g pilećeg filea
150 g celera
1 komad crnog luka
2 komada šargarepe srednje veličine
1 komad lovorov list
1 kafena kašičica soli
1.5 l vode
50 g bamije ili graška
250 ml vode
1 prstohvat soli
1 komad jaje
2 ravne supene kašike brašna (ili 1 ravna kašika brašna i 1 kašika griza)
125 ml pavlake za kuvanje 20% mm
2 supene kašike iseckanog peršunovog lista
1/4 kafene kašičice bibera
1/2 kafene kašičice kurkume
1/2 komada sok od limuna
Priprema
Priprema supe:
Pileće meso isprati pod tekućom, hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, pa odstraniti masnoću i žilice ako ih ima. Povrće očistiti i oprati.
U veću šerpu staviti piletinu, šargarepu, celer, glavicu luka i lovorov list. To bi bili obavezni sastojci, a možemo dodati 1 paškanat i komad praziluka ako imamo. Sipati vodu i posoliti. Poklopiti šerpu. Zagrejati vodu do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti kuvanje na vrlo tihoj vatri, kako bi sastojci sačuvali svoje hranljive vrednosti. Supu kuvati 40-60 minuta, sve dok meso i povrće sasvim ne omekšaju. Procediti. Imaćemo 1 litar bujona.
Jednu šargarepu i sav celer samleti u blenderu. Da bismo dobili finu povrtnu kašu, dodaćemo u blender 125 ml vode. Vratiti kašu u šerpu s bujonom. Povrće možemo izgnječiti viljuškom.
Odvojeno skuvati bamiju ili grašak. Kažu da je suva bamija mnogo ukusnija od sveže ili zamrznute, ali ja to ne mogu da potvrdim jer uvek koristim zaledjen grašak. Grašak skuvati u blago posoljenoj vodi desetak minuta, ili prema uputstvu proizvodjača. Procediti.
Pileće meso iseckati ili iscepkati prstima na sitne komadiće. Iseckati na kockice preostalu šargarepu. Dodati meso, šargarepu i bamiju (grašak) u supu. Vratiti šerpu na ringlu, poklopiti i ostaviti da čorba prokuva na tihoj vatri. Dodati mleveni biber i kurkumu.
...
...
...
...
Zgušnjavanje čorbe:
U činijici izmutiti jaje viljuškom. Dodati prosejano brašno i pavlaku. Sjediniti sastojke, pa procediti da bismo odstranili grudvice. U smesu dodati malo vruće supe, promešati, pa polako, uz mešanje, sipati u šerpu. Na tihoj vatri kuvati 5 minuta, sve dok se čorba ne zgusne.
Dodati iseckan peršun i sok od limuna. Proveriti da li je čorba dovoljno začinjena, pa doterati ukus. Servirati. Ova čorba se ne podgreva.
...
...
...
...
...
...
...
...
Tagovi