Sastojci

Za 6 osoba

Lazanje sa bešamelom

1 pakovanje/a testenine za lazanje

500 g mlevenog mesa

2 komad/a crnog luka

5 čena belog luka

100 ml maslinovog ulja

300 g kačkavalja

1 supena kašika soli

1 kafena kašičica crnog mlevenog bibera

Bešamel sos

2 supena kašika putera

2 supena kašika Brašno T-500

500 ml mleka

1 supena kašika origana

1 supena kašika sitno seckanog bosiljka

Priprema

Lazanje u bešamelu

Iseckajti crni luk i sitno iseckati beli luk. Propržiti na zagrejanom ulju oko 10-15 minuta. Postepeno dodavati paradajz i so.

Za bešamel raastopiti puter, dodati brašno, propržiti malo i naliti hladnim mlekom. Kuvati dok se ne zgusne, dodati so i biber. Mešati sve vreme, dok se kuva nalaganoj vatri da ne bi bilo grudvica.

Podmažite posudu uljem i rasporediti listove testenine. Na testeninu staviti malo kačkavalja, zatim sos za bolonjeze, bešamel sos i ponovo kačkavalj /može se i izrendati/. Ponavljajti redosled sastojaka dok se sastojci ne potroše. Poslednji sloj testenine prekriiti bešamel sosom i postuti kačkavaljem. Stavite lazanje u prethodno zagrejanu rernu (180-200ºC) i peći oko 40 minuta.  

Savet: kore / testeninu / za lazanje je bolje prvo provući kroz vrelu vodu i iscediti, biće mekše.