Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji
Sastojci
Za 50 osoba
Sarmice od vinovog lista
150 listova
vinove loze
600 g
mlevenog mesa
3 glavice
crnog luka
5 čena
belog luka
1 šoljica
pirinča
4-5 komad/a
šargarepe
1 supena kašika
soli
1 supena kašika
mlevenog bibera
1 supena kašika
aleve paprike
Priprema
Sarmice od vinovog lista
Ubrati lišće vinove loze, gledati da je što mlađe. Listove očistiti od peteljki, popariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocedi. Pre toga sortirati, ja obično radim po veličini, veće, srednje i manje, jer prilikom uvijanja kada je lišće manje stavim po dva lista.
Napraviti fil. Luk i šargarepu sitno iseckati ili samleti u secku. Prodinstati meso, luk i šargarepu, dodati začine i šoljicu pirinča. Sve sjediniti i još malo držati na vatri. Skloniti i pustiti da se ohladi.
Uvijati sarmice. Skuvati sarmice i služiti sa pavlakom ili kiselim mlekom.
NAPOMENA:Umesto vinovog lista, može se koristi lišće rena, zelja, blitve. Ukoliko se desi da vam ostane višak listova, ocedite i zamrznite. Može se kasnije upotrebiti za neku čorbicu ili musaku.
Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji
Sastojci
Za 50 osoba
150 listova vinove loze
600 g mlevenog mesa
3 glavice crnog luka
5 čena belog luka
1 šoljica pirinča
4-5 komad/a šargarepe
1 supena kašika soli
1 supena kašika mlevenog bibera
1 supena kašika aleve paprike
Priprema
Sarmice od vinovog lista
Ubrati lišće vinove loze, gledati da je što mlađe. Listove očistiti od peteljki, popariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocedi. Pre toga sortirati, ja obično radim po veličini, veće, srednje i manje, jer prilikom uvijanja kada je lišće manje stavim po dva lista.
Napraviti fil. Luk i šargarepu sitno iseckati ili samleti u secku. Prodinstati meso, luk i šargarepu, dodati začine i šoljicu pirinča. Sve sjediniti i još malo držati na vatri. Skloniti i pustiti da se ohladi.
Uvijati sarmice. Skuvati sarmice i služiti sa pavlakom ili kiselim mlekom.
NAPOMENA:Umesto vinovog lista, može se koristi lišće rena, zelja, blitve. Ukoliko se desi da vam ostane višak listova, ocedite i zamrznite. Može se kasnije upotrebiti za neku čorbicu ili musaku.
Na slici su uvijene sarmice spremne za friz.
Tagovi