Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji

Sastojci

Za 50 osoba

Sarmice od vinovog lista

150 listova vinove loze

600 g mlevenog mesa

3 glavice crnog luka

5 čena belog luka

1 šoljica pirinča

4-5 komad/a šargarepe

1 supena kašika soli

1 supena kašika mlevenog bibera

1 supena kašika aleve paprike

Priprema

Sarmice od vinovog lista

Ubrati lišće vinove loze, gledati da je što mlađe. Listove očistiti od peteljki, popariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocedi. Pre toga sortirati, ja obično radim po veličini, veće, srednje i manje, jer prilikom uvijanja kada je lišće manje stavim po dva lista.

Napraviti fil. Luk i šargarepu sitno iseckati ili samleti u secku. Prodinstati meso, luk i šargarepu, dodati začine i šoljicu pirinča. Sve sjediniti i još malo držati na vatri. Skloniti i pustiti da se ohladi.

Uvijati sarmice. Skuvati sarmice i služiti sa pavlakom ili kiselim mlekom.

NAPOMENA:Umesto vinovog lista, može se koristi lišće rena, zelja, blitve. Ukoliko se desi da vam ostane višak listova, ocedite i zamrznite. Može se kasnije upotrebiti za neku čorbicu ili musaku.

Na slici su uvijene sarmice spremne za friz.