Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji

Sastojci

Za 12 osoba

sastojci:

3 šoljice ulja

3 šoljica griza

4 šoljica brašna

100 gr oraha

50 gr suvog grožđa

5 šoljica mleka ili vode (ili pola-pola)

sirup:

2 čaše šećera

3 i po čaše vode

1 komad limun (sok)

Naši proizvodi

Priprema

priprema:

U posudu ili činiju stavite brašno, griz, pecivo, vanilu, ulje, mlevene ili izblendirane orahe i suvo grožđe koje ste držali potopljeno u mlakoj vodi. Dodajte i mleko pa sve sastojke dobro sjedinite pa sipajte u podmazan i brašnom posut pleh.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. oko pola sata, tj. dok ne porumeni.           

Za sirup stavite šećer da se otopi, tj. blago karamelizuje, pa dodajte vodu i skuvajte sirup srednje gustine, dodajte limunov sok, ostavite da se ohladi pa prelijte ispečenu vruću baklavu.

Dobro je ohladite, secite na željene kocke i poslužite.