Polovinu oraha iseckati a pola samleti ,Pomešati sa 250g šećera,
Priprema premaza za kore
Otopiti maslac i ulje na tihoj vatri da ne dobije smeđu boju.Prilikom otapanja skinuti penu koja se stvara.
Filovanje kora
Kore prilikom ređanja seći na veličinu tešsije ,Premazati tepsiju pripremljenim otopljenim maslacem i uljem.Staviti tri kore na dno ,tako da prve dve premazujete ,a treću ne .na nju stavljate orahe sa šećerom otprilike jednu punu šaku,Zatim kora koja se premaže na nju druga sa orasima bez premaza i redom .Za kraj ostavite tri kore ,dve premažete ,a poslednju ne da bi se lakše isekla.Baklavu sećete pre pećenja na baklave,kocke ,trouglove već kako želite.
Pećenje
Ugrejati rernu na 200 stepeni C pa kad stavite baklavu smanjite na 18 stepeni. Peći oko 30-35 minuta pa proveriti tako što malo razmaknete dve baklave pa ako je dole pećeno gotova je.
Kuvanje preliva-agde
Kad baklavu stavite u rernu poćinjete kuvati preliv. Stavite u lonac vodu , šećer,vanilin šećer i limun nasećen na kolutove, Kad provri kuvati 5-10 min . Preliv ne sme biti previše gust a ni redak ,šećer treba da se otopi i da se lepi kad ga stavite na tanjirić.
Prelivanje baklave
Kad je pećena , vruću, polako preliti, Sipati u sve proreze između baklava i svuda da bi dobro upila.Kad sipate ona će malo da kako ja to kažem diše ali to znači da upija preliv.Kad se ohladi služiti i kao što sam već rekla još je bolja kad odstoji 2-3 dana.
Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji
Sastojci
Za 30 osoba
700 g oraha
250 g šećera
125 g Maslaca
250 ml ulja
700 g tankih kora za baklavu
750 dl vode
750 g šećera
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
1 komad/a Limun
Naši proizvodi
Priprema
Priprema fila
Polovinu oraha iseckati a pola samleti ,Pomešati sa 250g šećera,
Priprema premaza za kore
Otopiti maslac i ulje na tihoj vatri da ne dobije smeđu boju.Prilikom otapanja skinuti penu koja se stvara.
Filovanje kora
Kore prilikom ređanja seći na veličinu tešsije ,Premazati tepsiju pripremljenim otopljenim maslacem i uljem.Staviti tri kore na dno ,tako da prve dve premazujete ,a treću ne .na nju stavljate orahe sa šećerom otprilike jednu punu šaku,Zatim kora koja se premaže na nju druga sa orasima bez premaza i redom .Za kraj ostavite tri kore ,dve premažete ,a poslednju ne da bi se lakše isekla.Baklavu sećete pre pećenja na baklave,kocke ,trouglove već kako želite.
Pećenje
Ugrejati rernu na 200 stepeni C pa kad stavite baklavu smanjite na 18 stepeni. Peći oko 30-35 minuta pa proveriti tako što malo razmaknete dve baklave pa ako je dole pećeno gotova je.
Kuvanje preliva-agde
Kad baklavu stavite u rernu poćinjete kuvati preliv. Stavite u lonac vodu , šećer,vanilin šećer i limun nasećen na kolutove, Kad provri kuvati 5-10 min . Preliv ne sme biti previše gust a ni redak ,šećer treba da se otopi i da se lepi kad ga stavite na tanjirić.
Prelivanje baklave
Kad je pećena , vruću, polako preliti, Sipati u sve proreze između baklava i svuda da bi dobro upila.Kad sipate ona će malo da kako ja to kažem diše ali to znači da upija preliv.Kad se ohladi služiti i kao što sam već rekla još je bolja kad odstoji 2-3 dana.
Tagovi