Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji

Sastojci

Za 30 osoba

Fil

700 g oraha

250 g šećera

Premaz za kore

125 g Maslaca

250 ml ulja

Kore ( jufke)

700 g tankih kora za baklavu

Preliv ( agda )

750 dl vode

750 g šećera

1 komad/a Limun

Naši proizvodi

Priprema

Priprema fila

Polovinu oraha iseckati a pola samleti ,Pomešati sa 250g šećera,

Priprema premaza za kore

Otopiti maslac i ulje na tihoj vatri da ne dobije smeđu boju.Prilikom otapanja skinuti penu koja se stvara.

Filovanje kora

Kore prilikom ređanja seći na veličinu tešsije ,Premazati tepsiju pripremljenim otopljenim maslacem i uljem.Staviti tri kore na dno ,tako da prve dve premazujete ,a treću ne .na nju stavljate orahe sa šećerom otprilike jednu punu šaku,Zatim kora koja se premaže na nju druga sa orasima bez premaza i redom .Za kraj ostavite tri kore ,dve premažete ,a poslednju ne da bi se lakše isekla.Baklavu sećete pre pećenja na baklave,kocke ,trouglove već kako želite.

Pećenje

Ugrejati rernu na 200 stepeni C pa kad stavite baklavu smanjite na 18 stepeni. Peći oko 30-35 minuta pa proveriti tako što malo razmaknete dve baklave pa ako je dole pećeno gotova je.

Kuvanje preliva-agde

Kad baklavu stavite u rernu poćinjete kuvati preliv. Stavite u lonac vodu , šećer,vanilin šećer i limun nasećen na kolutove, Kad provri kuvati 5-10 min . Preliv ne sme biti previše gust a ni redak ,šećer treba da se otopi i da se lepi kad ga stavite na tanjirić.

Prelivanje baklave

Kad je pećena , vruću, polako preliti, Sipati u sve proreze između baklava i svuda da bi dobro upila.Kad sipate ona će malo da kako ja to kažem diše ali to znači da upija preliv.Kad se ohladi služiti i kao što sam već rekla još je bolja kad odstoji 2-3 dana.