Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji

Sastojci

Za 9 osoba

Sastojci:

300 gr lazanja

2 komada plavog patlidžana

2-3 komada tikvica

300 gr paradajz pelata

3-4 kašike maslinovog ulja

oko 300 gr mocarele (ja sam koristila kačkavalj)

po ukusu soli i ml. bibera

Za bešamel sos:

1 litar mleka

70 gr maslaca ili margarina

4-5 kašike brašna

po ukusu muskatnog oraščića

1 kašika mešavine italijanskog začina

po želji parmezana

po želji lista peršuna

Priprema

priprema:

Patlidžane oljuštite (a možete i neoljuštene), narežite na uzdužne šnite srednje debljine, posolite i ostavite da odstoje oko 15 minuta da ispuste gorčinu pa ih osušite na papirnoj salveti.

Tikvice takođe isecite na šnite (ukoliko su mlade nemojte ih ljuštiti).

U tiganju na maslinovom ulju sasvim kratko propržite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.

Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i polako dolivajte mleko uz stalno mešanje. P osolite, pobiberite, dodajte narendan muskatni oraščić i italijanski začin ukoliko imate, pa kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.

Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Preko njega rasporedite deo lazanja pa deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite začinima. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na listiće (ja sam tanke listiće kačkavalja) a zatim zalijte s malo bešamela.

Ponovite postupak pa stavite polovinu pelata i prelijte bešamelom.

Preko bešamela ostatak lazanja, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i ostatak bešamela.

Preko bešamela stavite ostatak pelata, mocarele ili kačkavalja i pospite iseckanim peršunom.

Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.

Poslužite toplo.