Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji
Sastojci
Za 9 osoba
Sastojci:
300 gr
lazanja
2 komada
plavog patlidžana
2-3 komada
tikvica
300 gr
paradajz pelata
3-4 kašike
maslinovog ulja
oko 300 gr
mocarele (ja sam koristila kačkavalj)
po ukusu
soli i ml. bibera
Za bešamel sos:
1 litar
mleka
70 gr
maslaca ili margarina
4-5 kašike
brašna
po ukusu
muskatnog oraščića
1 kašika
mešavine italijanskog začina
po želji
parmezana
po želji
lista peršuna
Priprema
priprema:
Patlidžane oljuštite (a možete i neoljuštene), narežite na uzdužne šnite srednje debljine, posolite i ostavite da odstoje oko 15 minuta da ispuste gorčinu pa ih osušite na papirnoj salveti.
Tikvice takođe isecite na šnite (ukoliko su mlade nemojte ih ljuštiti).
U tiganju na maslinovom ulju sasvim kratko propržite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.
Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i polako dolivajte mleko uz stalno mešanje. P osolite, pobiberite, dodajte narendan muskatni oraščić i italijanski začin ukoliko imate, pa kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.
Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Preko njega rasporedite deo lazanja pa deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite začinima. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na listiće (ja sam tanke listiće kačkavalja) a zatim zalijte s malo bešamela.
Ponovite postupak pa stavite polovinu pelata i prelijte bešamelom.
Preko bešamela ostatak lazanja, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i ostatak bešamela.
Preko bešamela stavite ostatak pelata, mocarele ili kačkavalja i pospite iseckanim peršunom.
Recept za nagradni konkurs: Put oko sveta u vašoj kuhinji
Sastojci
Za 9 osoba
300 gr lazanja
2 komada plavog patlidžana
2-3 komada tikvica
300 gr paradajz pelata
3-4 kašike maslinovog ulja
oko 300 gr mocarele (ja sam koristila kačkavalj)
po ukusu soli i ml. bibera
1 litar mleka
70 gr maslaca ili margarina
4-5 kašike brašna
po ukusu muskatnog oraščića
1 kašika mešavine italijanskog začina
po želji parmezana
po želji lista peršuna
Priprema
priprema:
Patlidžane oljuštite (a možete i neoljuštene), narežite na uzdužne šnite srednje debljine, posolite i ostavite da odstoje oko 15 minuta da ispuste gorčinu pa ih osušite na papirnoj salveti.
Tikvice takođe isecite na šnite (ukoliko su mlade nemojte ih ljuštiti).
U tiganju na maslinovom ulju sasvim kratko propržite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.
Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i polako dolivajte mleko uz stalno mešanje. P osolite, pobiberite, dodajte narendan muskatni oraščić i italijanski začin ukoliko imate, pa kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.
Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Preko njega rasporedite deo lazanja pa deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite začinima. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na listiće (ja sam tanke listiće kačkavalja) a zatim zalijte s malo bešamela.
Ponovite postupak pa stavite polovinu pelata i prelijte bešamelom.
Preko bešamela ostatak lazanja, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i ostatak bešamela.
Preko bešamela stavite ostatak pelata, mocarele ili kačkavalja i pospite iseckanim peršunom.
Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.
Poslužite toplo.
Tagovi