Sočivo potopiti u hladnu vodu dan pre spremanja, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen za supu. Kuvati na laganoj temperaturi 40-60 min da sočivo i povrće fino omekšaju. Zatim sočivo ocediti i ostaviti da se prohladi. Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk. U blender staviti sočivo, dodati pripremljen crni luk, čen belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino usitniti u kremasti namaz. Na kraju dodati sitno seckanog svežeg peršuna i još malo ulja.
Recept za nagradni konkurs: Posno i slasno
Sastojci
Za 4 osoba
2 šolje sočiva
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2-3 supena kašika ulja
malo malo soli
malo malo bibera
malo malo seckanog peršuna
Priprema
Priprema
Sočivo potopiti u hladnu vodu dan pre spremanja, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen za supu. Kuvati na laganoj temperaturi 40-60 min da sočivo i povrće fino omekšaju. Zatim sočivo ocediti i ostaviti da se prohladi. Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk. U blender staviti sočivo, dodati pripremljen crni luk, čen belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino usitniti u kremasti namaz. Na kraju dodati sitno seckanog svežeg peršuna i još malo ulja.