Sastojci

Za 5 osoba

Zemičke

500 g Brašno T-400

250 ml Mleko

20 g Sveži kvasac

1 kafena kašičica Šećer

1 kafena kašičica So

100 ml Ulje

1 komad/a Jaja

Za premazivanje

1 komad/a Jaja

30 g Susam

30 g Margarin

Hamburger

500 g Mleveno svinjsko meso

500 g Mleveno juneće meso

po ukusu So

po ukusu Biber

Sos

100 ml Majonez

100 ml Kečap

1-2 komad/a Kiseli krastavčići

prstohvat So

Trebaće vam još i:

200 g Kačkavalj u listićima

nekoliko listova Zelena salata

1 glavica Crni luk

1-2 komad/a Paradajz

Priprema

Priprema zemičke

Odvojte malo toplog mleka od 250ml i tu razmutite kockicu kvasca sa 1 kašičicom šećera i 2 kašičice brašna i ostaviti da se "podigne".

U drugu činiju sipajte ostatak brašna, so, ulje, 1 jaje, nadošao kvasac i sa ostatkom mleka zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste.

Testo zatim premesite i podelite na otprilike 9-10 kuglica, od kojih ćete oblikovati zemičke. Slažite na pleh obložen pek papirom i ostavite ih u njemu još 15-ak minuta da narastu.

Za to vreme ugrejte pećnicu na 200°, zatim svaku zemičku premazati umućenim jajetom, posuti susamom i staviti po jednu kockicu margarina, pa peći 20-25 minuta.

Hamburger

U posudi pomešajte svinjsko i juneće mleveno meso i dobro sjedinite. Nemojte umešati začine u meso, već tek nakon što ga stavite na tiganj. Tako ćete sačuvati sočnost.

Meso podelite na 9 kuglica, od kojih ćete oblikovati hamburger, pazite da ne budu previše tanki, idealna debljina je oko 1cm. U sredini hamburgera prstom napravite malo udubljenje, kako ne bi promenili oblik prilikom prženja. Zagrejte tiganj koji se ne lepi na srednjoj vatri pa ubacite hamburgere. Sada posolite hamburgere prvo sa jedne, a kada okrenete i sa druge strane. Odmah po okretanju hamburgera, stavite na svaki po jedan deblji list kačkavalja koji će se na taj način istopiti i oblikovati po mesu. Peći sa svake strane po 4-5 minuta.

Bitna napomena: nemojte kuhinjskim alatkama pritiskati meso dok se peče jer će tako otpustiti sokove koji ga čine tako sočnim. Dovoljno je samo jednom ga okrenuti.

Sos

U činijici pomešajte majonez i kečap, dodajte malo soli i bibera po ukusu i sitno seckane kisele krastavčiće.

"Pakovanje" hamburgera :)

Zemičke peesecite na pola. Slažite sledećim redom: sos, malo sitno iseckane zelene salate, hamburger, nekoliko kolutića crnog luka, kolut paradajza, poklopite zemičkom na koju ste takođe stavili malo sosa.

Poslužite po želji sa pomfritom. Zagarantovano oduševljenje svih koji će probati.

Prijatno!

Tagovi