1. Višnje (sveže ili odmrznute) pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte od trenutka ključanja 20 minuta. Ohladite i ocedite, a tečnost sačuvajte.
Kore:
1. U jednu činiju sipajte 4 dl hladne vode, pa dodajte 300 g šećera i mešajte dok se šećer ne rastvori. Zatim dodajte džem i ulje i opet promešajte. 2. U drugu posudu stavite brašno pomešano sa sodom bikarbonom,mlevenim posnim keksom i kakaom, a potom žicom sjedinite suve i mokre sastojke. 3. Dobijenu smesu podelite na tri jednaka dela. Svaki posebno sipajte u papirom za pečenje postavljenpravougaoni pleh ( moj je 22x32cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C desetak minuta.
Fil I:
1. Oceđeni sok od višanja izmerite , pa dolijte vode do ukupne zapremine od 5dl. Od te količine oduzmite 1 dl i rastvorite prašak za puding , a ostatak zagrevajte do ključanja. Skuvajte puding i sklonite sa vatre. 2. Odmah dodajte kockice čokolade i mešajte da se rastope. Ostavite da se ohladi. 3. Umutite margarin sa 150 g šećera u prahu , te ga sastavite sa ohlađenim kremom. 4. Na kraju umešajte mleveni posni keks.
Finalni postupak:
1. Pripremite posni šlag sa kiselom vodom iz frižidera. 2. Na prvu koru rasporedite polovinu višanja, premažite polovinom čokoladnog fila pa nanesite sloj pripremljenog šlaga.Postupak filovanja ponovite još jednom i slaganje završite trećom korom. 3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji. Ovog puta sam je premazala šlagom, posula rendanom čokoladom i ukrasila višnjama.
NAPOMENA: Tortu možete praviti i sa malinama umesto višanja al ih onda ređajte na kore bez kuvanja, a ceo fil I kuvajte ili u vodi i tad 300 g šećera u prahu mutite sa margarinom ili u soku od malina /jagoda i tad pravite čokoladni fil kao u ovom receptu. Možete naravno i sasvim bez voća i tako ćete imati izuzetnu čokoladnu tortu.
Recept za nagradni konkurs: Posno i slasno
Sastojci
Za 10 osoba
600 g višanja (bez koštice)
150 g šećera
300 g šećera
18 supena kašika brašna
2 kafena kašičica C Soda bikarbona
2 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g
4 supena kašika ulja
3 supena kašika džema od višanja
100 g mlevenog posnog keksa
2 kesica/e Dr. Oetker Puding sa ukusom crne čokolade
200 g posne cokolade
1 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma rum
250 g posnog margarina
150 g C Šećer u prahu 250g
300 g mlevenog posnog keksa
250 g praška za posan šlag
4 dl kisele vode
po zelji Nekoliko višanja
50 g rendane čokolade
Naši proizvodi
Priprema
priprema
1. Višnje (sveže ili odmrznute) pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte od trenutka ključanja 20 minuta. Ohladite i ocedite, a tečnost sačuvajte.
Kore:
1. U jednu činiju sipajte 4 dl hladne vode, pa dodajte 300 g šećera i mešajte dok se šećer ne rastvori. Zatim dodajte džem i ulje i opet promešajte. 2. U drugu posudu stavite brašno pomešano sa sodom bikarbonom,mlevenim posnim keksom i kakaom, a potom žicom sjedinite suve i mokre sastojke. 3. Dobijenu smesu podelite na tri jednaka dela. Svaki posebno sipajte u papirom za pečenje postavljenpravougaoni pleh ( moj je 22x32cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C desetak minuta.
Fil I:
1. Oceđeni sok od višanja izmerite , pa dolijte vode do ukupne zapremine od 5dl. Od te količine oduzmite 1 dl i rastvorite prašak za puding , a ostatak zagrevajte do ključanja. Skuvajte puding i sklonite sa vatre. 2. Odmah dodajte kockice čokolade i mešajte da se rastope. Ostavite da se ohladi. 3. Umutite margarin sa 150 g šećera u prahu , te ga sastavite sa ohlađenim kremom. 4. Na kraju umešajte mleveni posni keks.
Finalni postupak:
1. Pripremite posni šlag sa kiselom vodom iz frižidera. 2. Na prvu koru rasporedite polovinu višanja, premažite polovinom čokoladnog fila pa nanesite sloj pripremljenog šlaga.Postupak filovanja ponovite još jednom i slaganje završite trećom korom. 3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji. Ovog puta sam je premazala šlagom, posula rendanom čokoladom i ukrasila višnjama.
NAPOMENA: Tortu možete praviti i sa malinama umesto višanja al ih onda ređajte na kore bez kuvanja, a ceo fil I kuvajte ili u vodi i tad 300 g šećera u prahu mutite sa margarinom ili u soku od malina /jagoda i tad pravite čokoladni fil kao u ovom receptu. Možete naravno i sasvim bez voća i tako ćete imati izuzetnu čokoladnu tortu.
Tagovi