Recept za nagradni konkurs: Posno i slasno

Sastojci

Za 10 osoba

recept

600 g višanja (bez koštice)

150 g šećera

koru

300 g šećera

18 supena kašika brašna

2 kafena kašičica C Soda bikarbona

2 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g

4 supena kašika ulja

3 supena kašika džema od višanja

100 g mlevenog posnog keksa

fil1

200 g posne cokolade

1 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma rum

250 g posnog margarina

300 g mlevenog posnog keksa

fil2 i dekoraciju

250 g praška za posan šlag

4 dl kisele vode

po zelji Nekoliko višanja

50 g rendane čokolade

Naši proizvodi

Priprema

priprema

1. Višnje (sveže ili odmrznute) pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte od trenutka ključanja 20 minuta. Ohladite i ocedite, a tečnost sačuvajte.

Kore:

1. U jednu činiju sipajte 4 dl hladne vode, pa dodajte 300 g šećera i mešajte dok se šećer ne rastvori. Zatim dodajte džem i ulje i opet promešajte. 2. U drugu posudu stavite brašno pomešano sa sodom bikarbonom,mlevenim posnim keksom i kakaom, a  potom  žicom sjedinite suve i mokre sastojke. 3. Dobijenu smesu podelite na tri jednaka dela. Svaki posebno sipajte u papirom za pečenje postavljenpravougaoni pleh ( moj je 22x32cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C desetak minuta.

Fil I:

1. Oceđeni sok od višanja izmerite , pa dolijte vode do ukupne zapremine od 5dl. Od te količine oduzmite 1 dl i rastvorite prašak za puding , a ostatak zagrevajte do ključanja. Skuvajte puding i sklonite sa vatre. 2. Odmah dodajte kockice čokolade i mešajte da se rastope. Ostavite da se ohladi. 3. Umutite margarin sa 150 g šećera u prahu , te ga sastavite sa ohlađenim kremom. 4. Na kraju umešajte mleveni posni keks.

Finalni postupak:

1. Pripremite posni šlag sa kiselom vodom iz frižidera. 2. Na prvu koru rasporedite polovinu višanja, premažite polovinom čokoladnog fila pa nanesite sloj pripremljenog šlaga.Postupak filovanja ponovite još jednom i slaganje završite trećom korom. 3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji. Ovog puta sam je premazala šlagom, posula rendanom čokoladom i ukrasila višnjama.

NAPOMENA: Tortu možete praviti i sa malinama umesto višanja al ih onda ređajte na kore bez kuvanja, a ceo fil I kuvajte ili u vodi i tad 300 g šećera u prahu mutite sa margarinom ili u soku od malina /jagoda i tad pravite čokoladni fil kao u ovom receptu. Možete naravno i sasvim bez voća i tako ćete imati izuzetnu čokoladnu tortu.