Sastojci

Za 12 osoba

Kora:

200 ml mleka,

100 g šećera,

3 supena kašika ulja,

200 g brašna,

2 kafena kašičica sode bikarbone,

3 supena kašika džema od jagoda.

Puding fil:

650 ml mleka,

9 supena kašika šećera,

200 g maslaca,

120 g crvene ribizle ili neko drugo bobičasto voće.

Za premaz kore:

250 g Nutele ili eurokrema,

80 g pečenih, seckanih lešnika.

Još je potrebno:

400 ml slatke pavlake,

300 g bele čokolade,

2 - 3 kapi Dr. Oetker Boja za kolače - žuta

Naši proizvodi

Priprema

Priprema kore:

Pleh veličine 35 x 32 cm obložiti pek papirom.

U širu posudu naliti mleko sa šećerom, promešati više puta žicom da se šećer otopi a zatim naliti pripemljeno ulje i još malo promešati. Dobijenoj masi dodati pripremljen džem i sve lepo sjediniti u glatku masu. Na kraju postepeno dodavati brašno sa sodom bikarbonom uz stalno mešanje, vodeći računa da ne ostanu grudvice u testu. Pripremljenu masu naliti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 – 200 stepeni celzijusa oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Priprema pudinga:

Dok se kora peče ukuvati puding. U posudu naliti 500 ml mleka i staviti da se kuva. U drugu posudu staviti 3 kesice prah pudinga i 9 kašika šećera, sjediniti i naliti sa 150 ml mleka. Dobro promešati da ne ostanu grudvice. U vrelo mleko naliti pripremljenu masu za puding i uz stalno mešanje ukuvati puding. Ukuvan puding skloniti sa vatre i mešati da se ne uhvati korica ili preko pudinga staviti samolepljivu foliju i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 200 g maslaca sa 100 g prah šećera. Umućenom maslacu postepeno dodavati potpuno ohlađen puding uz stalno mućenje da se dobije fin krem.

Ganaš krem:

Usitniti 300 g bele čokolade za kuvanje. Posebno zagrejati 150 ml slatke pavlake do ključanja, vodeći računa da pavlaka ne proključa. Zagrejanu slatku pavlaku preliti preko usitnjene čokolade i lepo promešati da se čokolada sjedini sa slatkom pavlakom. Pripremljen krem ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a nakon toga na hlađenje u frižider do momenta kada će biti umućen i upotrebljen.

Filovanje:

Pečenu i ohlađenu koru premazati nutelom ili eurokremom i bogato posuti seckanim lešnikom koji je pre toga ispečen (sirove lešnike peći oko 10 minuta na 100 – 120 stepeni da postanu fino hrskavi, povremeno ih treba promešati u toku pečenja kako ne bi pregoreli). Premazanu koru eurokremom i posutu lešnicima iseći na 5 kaiša od po 7 cm širine.

Na isečenoj kori naneti pripremljen krem od pudinga sa maslacem, na puding dodati ribizle sveže ili iz zamrzivača (koje su pre toga odmrznute i oceđene od viška tečnosti). Ribizle blago utisnuti u krem od pudinga. Prvu traku umotati u oblik puža i prebaciti je na pripremljenoj tacni, vodeći računa da bude postavljena na sredini tacne koja ne bi trebalo biti manja od 26 cm u prečniku. Druga traka se mota oko prve trake. Postupak ponoviti i sa ostalim trakama motajući jednu do druge sve u krug da se dobije oblik točka. Tako uvijenu tortu u obliku točka premazati ostatkom krema od pudinga. Posebno umutiti oko 200 ml slatke pavlake i pokriti puding krem, sa strane tortu blago premazati slatkom pavlakom. Uz pomoć viljuške napraviti šare tako što se povlačenjem u krug jedan deo pavlake skida sa kore i pravi tragove. Torta je sada spremna za dekoraciju.

Dekoracija:

Pripremljen ganaš krem treba mutiti oko minut, dva (vodeći računa da se pavlaka ne premuti i stvori grudvice). Umućeni ganaš podeliti i po želji obojiti bojama po želji, napuniti poslastičarsku kesu sa željenim nastavkom i dekorisati tortu. Ja sam koristila ruski nastavak za šlag ružica i mali nastavak za listiće. U kesi za dekoraciju ružica sam nanela malo crvene boje i beli ganaš.

Pripemljenu tortu dobro ohladiti pre služenja. Najbolje je ostaviti je u frižider u toku noći.