150-200 g
kačkavalja (trapista, ementalera, gaude)
Preliv:
150 g
majoneza
3 supene kašike
kisele pavlake 20 % mm
1 prstohvat
soli
1 prstohvat
bibera
Ukrašavanje:
2-3 komada
mladog luka (zeleni deo)
nekoliko komada
rotkvica
2 komada
kuvanih žumanaca
Priprema
Priprema sastojaka:
Pripremiti sve sastojke za salatu.
Skuvati "tvrdo" 5 jaja i ostaviti ih da se ohlade.
Pečurke oprati pod mlazom hladne vode, posušiti papirnim ubrusom, po želji oljuštiti kožicu sa klobuka, a zatim iseći na kockice. U tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati iseckane pečurke i uz mešanje dinstati desetak minuta, sve dok ne ispari sva tečnost koju će pečurke pustiti. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Pokriti i ostaviti da se ohlade.
Kukuruz i grašak iz konzerve procediti, isprati pod tekućom vodom i ostaviti na cediljkama da se dobro ocede. Ako koristimo zamrznut grašak i kukuruz, odvojeno ih skuvati u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača i ostaviti da se ocede i ohlade. Pokriti da se ne suše.
Šunku ili pečenicu u komadu krupno izrendisati. Pokriti da se ne suši.
Tvrdi ili polutvrdi žuti sir (kačkavalj, trapist, ementaler, gaudu) sitno izrendisati. Pokriti da se ne suši.
Tri tvrdo kuvana jajeta oljuštiti i iseći na kockice kao za rusku salatu. Dva tvrdo kuvana jajeta oljuštiti, odvojiti belanca i žumanca, pa belanca sitno iseći i dodati već isečenim jajima. Žumanca zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru do ukrašavanja salate.
Sa 4 kriške tost-hleba iseći koricu i postaviti ih u kvadratni oblik. Preko hleba staviti podesivi metalni obruč i na osnovu veličine kvadrata podesiti i fiksirati prečnik. Pritisnuti obruč odozgo dlanovima da bismo isekli hleb.
Priprema preliva:
U činiju dodati majonez, kiselu pavlaku, so i biber, pa dobro promešati i sjediniti sastojke.
Slaganje salate:
1. Tost hleb i preliv
2. Dinstani šampinjoni
3. Kukuruz i preliv
4. Šunka ili pečenica
5. Grašak i preliv
6. Kuvana jaja
7. Tvrdi ili polutvrdi žuti sir i preliv
8. Ukrašavanje: mladi luk, kuvana žumanca i rotkvice
Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da redjamo sloj po sloj salate. Preliv podeliti na 4 jednaka dela.
Prvi sloj će biti od isečenog tost-hleba. Postaviti hleb na tanjir za serviranje, premazati pripremljenim prelivom, vratiti metalni obruč i nastaviti sa slaganjem salate. Sledeći sloj biće dinstani šampinjoni koje treba rasporediti ravnomerno po celoj površini unutar obruča. Preko šampinjona rasporediti kukuruz, lagano pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Četvrti sloj je izrendisana šunka, koju treba poravnati i utapkati kašikom. Preko šunke rasporediti grašak, pritisnuti ga kašikom i premazati prelivom. Šesti sloj biće od isečenih kuvanih jaja koje ćemo utapkati kašikom, a sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog ili polutvrdog žutog sira, koji ćemo pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Preko obruča staviti plastičnu foliju ili tanjir i ostaviti salatu u frižideru preko noći.
Ukrašavanje:
Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći. Sitno izrendisati ostavljena žumanca. Rotkvice oprati, posušiti papirnim ubrusom i iseći na kockice.
Na vrh salate postaviti dva manja obruča prečnika 12 i 8 cm, ili na neki drugi način obeležiti koncentrične krugove. U centralni krug rasporediti seckane rotvice, u središnji krug rasporediti izrendisane žumance i poravnati ih uz pomoć viljuške. Uz samu ivicu spoljašnjeg obruča rasporediti iseckan mladi luk. Pažljivo skloniti sva tri obruča.
Sastojci
Za 6 osoba
4 komada tost-hleba
3 komada tvrdo kuvanih jaja
2 komada kuvanih belanaca
250 g šampinjona
2 supene kašike ulja
1/2 kafene kašičice soli
1 prstohvat bibera
200 g šunke ili pečenice u komadu
1 konzerva kukuruza od 170 g (neto 140 g)
1 konzerva graška od 200 g (neto 130 g)
150-200 g kačkavalja (trapista, ementalera, gaude)
150 g majoneza
3 supene kašike kisele pavlake 20 % mm
1 prstohvat soli
1 prstohvat bibera
2-3 komada mladog luka (zeleni deo)
nekoliko komada rotkvica
2 komada kuvanih žumanaca
Priprema
Priprema sastojaka:
Pripremiti sve sastojke za salatu.
Skuvati "tvrdo" 5 jaja i ostaviti ih da se ohlade.
Pečurke oprati pod mlazom hladne vode, posušiti papirnim ubrusom, po želji oljuštiti kožicu sa klobuka, a zatim iseći na kockice. U tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati iseckane pečurke i uz mešanje dinstati desetak minuta, sve dok ne ispari sva tečnost koju će pečurke pustiti. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Pokriti i ostaviti da se ohlade.
Kukuruz i grašak iz konzerve procediti, isprati pod tekućom vodom i ostaviti na cediljkama da se dobro ocede. Ako koristimo zamrznut grašak i kukuruz, odvojeno ih skuvati u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača i ostaviti da se ocede i ohlade. Pokriti da se ne suše.
Šunku ili pečenicu u komadu krupno izrendisati. Pokriti da se ne suši.
Tvrdi ili polutvrdi žuti sir (kačkavalj, trapist, ementaler, gaudu) sitno izrendisati. Pokriti da se ne suši.
Tri tvrdo kuvana jajeta oljuštiti i iseći na kockice kao za rusku salatu. Dva tvrdo kuvana jajeta oljuštiti, odvojiti belanca i žumanca, pa belanca sitno iseći i dodati već isečenim jajima. Žumanca zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru do ukrašavanja salate.
Sa 4 kriške tost-hleba iseći koricu i postaviti ih u kvadratni oblik. Preko hleba staviti podesivi metalni obruč i na osnovu veličine kvadrata podesiti i fiksirati prečnik. Pritisnuti obruč odozgo dlanovima da bismo isekli hleb.
Priprema preliva:
U činiju dodati majonez, kiselu pavlaku, so i biber, pa dobro promešati i sjediniti sastojke.
Slaganje salate:
1. Tost hleb i preliv
2. Dinstani šampinjoni
3. Kukuruz i preliv
4. Šunka ili pečenica
5. Grašak i preliv
6. Kuvana jaja
7. Tvrdi ili polutvrdi žuti sir i preliv
8. Ukrašavanje: mladi luk, kuvana žumanca i rotkvice
Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da redjamo sloj po sloj salate. Preliv podeliti na 4 jednaka dela.
Prvi sloj će biti od isečenog tost-hleba. Postaviti hleb na tanjir za serviranje, premazati pripremljenim prelivom, vratiti metalni obruč i nastaviti sa slaganjem salate. Sledeći sloj biće dinstani šampinjoni koje treba rasporediti ravnomerno po celoj površini unutar obruča. Preko šampinjona rasporediti kukuruz, lagano pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Četvrti sloj je izrendisana šunka, koju treba poravnati i utapkati kašikom. Preko šunke rasporediti grašak, pritisnuti ga kašikom i premazati prelivom. Šesti sloj biće od isečenih kuvanih jaja koje ćemo utapkati kašikom, a sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog ili polutvrdog žutog sira, koji ćemo pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Preko obruča staviti plastičnu foliju ili tanjir i ostaviti salatu u frižideru preko noći.
Ukrašavanje:
Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći. Sitno izrendisati ostavljena žumanca. Rotkvice oprati, posušiti papirnim ubrusom i iseći na kockice.
Na vrh salate postaviti dva manja obruča prečnika 12 i 8 cm, ili na neki drugi način obeležiti koncentrične krugove. U centralni krug rasporediti seckane rotvice, u središnji krug rasporediti izrendisane žumance i poravnati ih uz pomoć viljuške. Uz samu ivicu spoljašnjeg obruča rasporediti iseckan mladi luk. Pažljivo skloniti sva tri obruča.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Tagovi