Sastojci

Za 8 osoba

Potrebno je:

100 g očišćenih ružinih latica,

1 kg šećera,

1 l vode,

1 komad/a limun,

Priprema

Priprema:

Za slatko su potrebni zdravi, lepo otvoreni  sveži cvetovi  od crvene majke ruže. Latice skinuti sa ruže, odstraniti beli deo koji je bio pri dnu cveta, najbolje je iseći taj deo makazama. Znam da to traje ali samo tako ćemo dobiti  slatko jednake boje. 

Deo gde su latice pričvršćene za cvet je uvek dosta svetliji, dosta tvrđi tj deblji, da bi na kraju dobili zaista dobar proizvod valjalo bi taj deo ukloniti. Očistiti i odbaciti eventualno oštećene latice… Pripremljene latice staviti u đevđir ili cediljku i uranjanjem u hladnu  vodu ih oprati. Vodu je poželjno promeniti nekoliko puta da se odstrani sva nečistoća sa latica. Oprane latice staviti u đevđir da se ocede od viška tečnosti. U posudu gde se kuva slatko uliti 1 l hladne vode, kad provri dodati latice i kuvati ih na tihoj vatri oko  15 minuta. U ovom momentu latice i voda će dobiti nimalo primamljivu boju,  sivo, zelenu  (u tom momentu sam i sama poželela da bacim sve, ali sam naravno odustala i nastavila dalje sa pripremom, sledeći uputstva. U vodu sa laticama postepeno dodati 1 kg šećera, kada se otopi dodati i limunov sok. Tada se desi čarolija, zelena i nimalo primamljiva boja dobiće lepu boju rubina. U tom periodu kuvanja potrebno je pojačati vatru i nastaviti sa kuvanjem, povremeno protresite i lagano promešajte  sadržaj, ali vrlo lagano.

Potrebno je ukloniti penu koja se stvara na površini , kuvajte dalje da sirup dobije gustinu  meda i postane staklasto proziran još nekih  40 – 50 minuta.

Slatko je ukuvano ako se mlaz sa kašike ne prekida ili kap stavljena na tacnu ne razliva. Latice moraju postati prozirne i staklaste, lepo raspoređene po sirupu. Dobićete savršeno pripremljeno slatko boje rubina  iz koga se širi intenzivan miris ruža.

Kuvano slatko skloniti sa vatre, pokriti vlažnom krpom da se u toku hlađenja ne stvori korica po površini.  Ostaviti da se ohladi do sutradan i tek onda uliti u male, čiste i suve staklene teglice. Rub teglice očistiti čistom vlažnom krpom i zatvotiti metalnim zatvaračem. 

Zatvorene teglice čuvati u ostavi na hladno i mračno mesto.