Sastojci

Za 8 osoba

Potrebno je

200 g Zelje

100 g Praziluk

100 g Šargarepa

80 g Peršun

60 g Celer

200 g Krompir

2 komad/a Kockica za supu

1,3 l Voda

1 supena kašika Kukuruzno brašno

50 ml Voda

200 ml Pavlaka (biljna)

1 malo Biber

1 malo Suvi začin

100 ml Ulje

Priprema

Priprema

Zelje iseći na kraće trake. Praziluk sitno iseckati. Šargarepu, koren peršuna i koren celera krupno narendati. Krompir iseckati na kockice.

Ulje sipati u dublju posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti pripremljeni praziluk, šargarepu, koren peršuna i koren paškanata. Propržiti vrlo kratko na srednjoj temperaturi, oko 2-3 minuta. Zatim sipati 1,3 l vrele vode, dodati iseckani krompir i na tihoj temperaturi kuvati (poklopljeno) dok krompir ne omekša. Zatim ubaciti izmrvljene kockice za supu i zelje. Promešati i pustiti da provri. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu.

Kukuruzno brašno rastvoriti u 50 ml hladne vode, sipati u čorbicu i promešati. Kada čorbica provri, pustiti da se kuva oko dva minuta, pa u tankom mlazu uz mešanje sipati pavlaku za kuvanje. Promešati čorbicu, probati da li je treba još posoliti i čim provri skloniti je sa vatre.