Sastojci

Za 8 osoba

Potrebno je:

800 g višanja sa košticom,

6 - 8 supena kašika kristal šećera,

100 - 120 ml vode

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Zrele i zdrave plodove dobro oprati pod mlazom hladne vode ili u đevđer uranjajući ih u vodu koju ćete promeniti par puta. Veoma je bitno da sa plodova odstranite svaki vid nečistoće.

Pre pripreme kompota, džemova, slatka ili bilo koje zimnice slatke ili slane pripremite tegle, temeljno ih operite toplom vodom i deterdžentom, ostavite da se fino ocede od viška tečnosti, a zatim ih stavite u rernu na sterilizaciju, sa otvorom na gore, uključite rernu na 100 stepeni i ostavite ih oko 15 - 20 minuta u rerni. Tako pripremljene tegle su spremne za upotrebu i čuvanje zimnice. Kada uz to upotrebite nove metalne zatvarače koji su takođe temeljno oprani i posušeni vaša zimnica mora da uspe.

Očistite višnje od peteljki (koštice nije potrebno izvaditi za kompot one kompotu daju poseban ukus) i naređajte ih u tegle do ruba i dodajte po 3 - 4 supene kašike šećera, po želji vanil ili burbon šećer, naliti vodom da pokriju višnje do ruba tegle i zatvoriti novim metalnim zatvaračima.Verujte mi ni slučajno ne koristite već korišćene zatvarače, da bi kompot bio dobar i da dugo traje poklopci moraju biti novi i da dobro dihtuju. U koliko u teglu prodre samo malo vazduha kompot će se brzo pokvariti.

U dublji pleh stavite pamučnu krpu, poređajte tegle da se ne dodiruju i nalite 3 - 4 cm hladnu vodu. Pleh staviti u hladnu rernu i uključiti je na 100 strepeni, tajmer podesiti na 90 - 100 minuta i ostaviti da se sve krčka. Nakon tog vremena rernu isključite i ostavite da se potpuno ohladi, najbolje preko noći. Tada vam rerna sigurno neće zatrebati.

Kompot složite u ostavu na hladno i mračno mesto. Uživajte u divnom ukusu.

Ovako pripremljen kompot moze trajati i više godina, kod mene bar dve toliko sam uspela da sačuvam koju teglicu i testiram ispravnost iste.