Od brašna i jaja umesite testo kao za rezance. Po potrebi možete dodati vode, da testo ne bi bilo pretvrdo. Takođe, ako volite mekše testo možete smanjiti količinu jaja i dodati malo više vode. To je već stvar ukusa, odnosno kako vi više volite. Ja više volim testo koje posle kuvanja neće biti previše mekano.
Umešeno testo razvucite tanko ili oklagijom ili mnašinom za testo. Isecite kvadrate veličine 5x5 cm (otprilike). Na svaki deo testa stavite po kašikicu pekmeza, a možete umesto pekmeza staviti i nutelu ili eurokrem... Testo dijagonalno presavite da dobijete trougliće, a krajeve dobro pritisnite prstima ili viljuškom kako bi se zalepili i kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja.
Kuvanje
Taške kuvajte u vodi u koju ste dodali malo ulja, tako što ćete u kipuću vodu ubacivati po nekoliko komada i kada isplivaju na površinu izvadite ih rešetkastom kašikom u cetku da se dobro ocede. Nije dobro sve zajedno da kuvate jer postoji mogućnost da se taške slepe. Ovako jeste malo pipavije i sporije, ali je bolje.
Valjanje
Oceđene taške stavite u odgovarajuću činiju i pospite ili mlevenim orasima ili makom ili prezlom koju ste upržili na malo ulja. Šećer dodajte po ukusu. Ako je pekmez dosta sladak ili ako ste taške punili npr. Nutelom, onda ih spolja i ne morate šećeriti (bar ih ja ne šećerim, dovoljno mi je slatko od punjenja).
Što se mene tiče uz taške sa pekmezom od šljiva ubedljivo najbolje ide mak, dok sa pekmezom od kajsija su orasi zakon. Ali... kao što stalno govorim, ukusi su različiti, tako da vi sami odaberite čime ćete puniti taške i čime ćete ih posipati.
Sastojci
Za 4 osoba
1/2 kg Brasna
4 Jaja
Po potrebi Vode
Na vrh kasicice Soli
Pi zwlji Pekmez
Po zelji Prezle, orasi ili mak
Priprema
Testo
Od brašna i jaja umesite testo kao za rezance. Po potrebi možete dodati vode, da testo ne bi bilo pretvrdo. Takođe, ako volite mekše testo možete smanjiti količinu jaja i dodati malo više vode. To je već stvar ukusa, odnosno kako vi više volite. Ja više volim testo koje posle kuvanja neće biti previše mekano.
Umešeno testo razvucite tanko ili oklagijom ili mnašinom za testo. Isecite kvadrate veličine 5x5 cm (otprilike). Na svaki deo testa stavite po kašikicu pekmeza, a možete umesto pekmeza staviti i nutelu ili eurokrem... Testo dijagonalno presavite da dobijete trougliće, a krajeve dobro pritisnite prstima ili viljuškom kako bi se zalepili i kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja.
Kuvanje
Taške kuvajte u vodi u koju ste dodali malo ulja, tako što ćete u kipuću vodu ubacivati po nekoliko komada i kada isplivaju na površinu izvadite ih rešetkastom kašikom u cetku da se dobro ocede. Nije dobro sve zajedno da kuvate jer postoji mogućnost da se taške slepe. Ovako jeste malo pipavije i sporije, ali je bolje.
Valjanje
Oceđene taške stavite u odgovarajuću činiju i pospite ili mlevenim orasima ili makom ili prezlom koju ste upržili na malo ulja. Šećer dodajte po ukusu. Ako je pekmez dosta sladak ili ako ste taške punili npr. Nutelom, onda ih spolja i ne morate šećeriti (bar ih ja ne šećerim, dovoljno mi je slatko od punjenja).
Što se mene tiče uz taške sa pekmezom od šljiva ubedljivo najbolje ide mak, dok sa pekmezom od kajsija su orasi zakon. Ali... kao što stalno govorim, ukusi su različiti, tako da vi sami odaberite čime ćete puniti taške i čime ćete ih posipati.
Tagovi