U veči sud sipajte čorbu od šipka i kuvajte je oko 30 min. a onda dodajte šećer i kuvajte dalje, uz mešanje dok pekmez ne dobije dovoljnu gustinu. Ne treba biti pregusta jer će se pekmez još dodatno zgusne kada se ohladi.
Gotov pekmez sipajte u oprane i sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite original poklopcem i "ušuškajte".
Kada se tegle potpuno ohlade, smestite ih u ostavu.
Recept za nagradni konkurs: Vreme je za zimnicu
Sastojci
Za 30 osoba
4 litara pripremljene čorbe od šipaka
oko 2 kg šećera
Priprema
priprema:
U veči sud sipajte čorbu od šipka i kuvajte je oko 30 min. a onda dodajte šećer i kuvajte dalje, uz mešanje dok pekmez ne dobije dovoljnu gustinu. Ne treba biti pregusta jer će se pekmez još dodatno zgusne kada se ohladi.
Gotov pekmez sipajte u oprane i sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite original poklopcem i "ušuškajte".
Kada se tegle potpuno ohlade, smestite ih u ostavu.
Tagovi