Paprike operite, obrišite i ispecite. Stavlajte ih u plastčne kese kako bi se "usparile" i lakše oljuštile.
Oljuštene i od semena očišćene paprike sameljite na mašini za meso.
U veliku šerpu sipajte ulje da pokrije dno i kada se zagreje dodajte samlevene paprike i kuvajte, najpre uz povremeno mešanje a potom neprekidno, na jakoj vatri. Negde na polovinu kuvanja dodajte ostatak ulja, so i šećer i nastavite sa kuvanjem.
Pri samom kraju, kada je ajvar dovoljno ukuvan (vidi se trag varjače), dodajte esenciju.
Vruć ajvar sipajte u vruće tegle i odmah zatvorite priginal poklopcima i "ušuškajte" tegle.
Potpuno hladne tegle smestite sa ostalom slanom zimnicom.
Recept za nagradni konkurs: Vreme je za zimnicu
Sastojci
Za 30 osoba
30 kg crvenih mesnatih paprika
1 litar ulja
3 kašike esencije
4-5 kašika šećera
7 kašika soli ili po ulusu
Priprema
priprema:
Paprike operite, obrišite i ispecite. Stavlajte ih u plastčne kese kako bi se "usparile" i lakše oljuštile.
Oljuštene i od semena očišćene paprike sameljite na mašini za meso.
U veliku šerpu sipajte ulje da pokrije dno i kada se zagreje dodajte samlevene paprike i kuvajte, najpre uz povremeno mešanje a potom neprekidno, na jakoj vatri. Negde na polovinu kuvanja dodajte ostatak ulja, so i šećer i nastavite sa kuvanjem.
Pri samom kraju, kada je ajvar dovoljno ukuvan (vidi se trag varjače), dodajte esenciju.
Vruć ajvar sipajte u vruće tegle i odmah zatvorite priginal poklopcima i "ušuškajte" tegle.
Potpuno hladne tegle smestite sa ostalom slanom zimnicom.
Tagovi