Recept za nagradni konkurs: Vreme je za zimnicu

Sastojci

Za 30 osoba

sastojci:

30 kg crvenih mesnatih paprika

1 litar ulja

3 kašike esencije

4-5 kašika šećera

7 kašika soli ili po ulusu

Priprema

priprema:

Paprike operite, obrišite i ispecite. Stavlajte ih u plastčne kese kako bi se "usparile" i lakše oljuštile.

Oljuštene i od semena očišćene paprike sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje da pokrije dno i kada se zagreje dodajte samlevene paprike i kuvajte, najpre uz povremeno mešanje a potom neprekidno, na jakoj vatri. Negde na polovinu kuvanja dodajte ostatak ulja, so i šećer i nastavite sa kuvanjem.

Pri samom kraju, kada je ajvar dovoljno ukuvan (vidi se trag varjače), dodajte esenciju.

Vruć ajvar sipajte u vruće tegle i odmah zatvorite priginal poklopcima i "ušuškajte" tegle.

Potpuno hladne tegle smestite sa ostalom slanom zimnicom.