Sastojci

Za 20 osoba

Potrebno

500 g Gotove kore

1 - 1 ipo kg Nakisele jabuke (očišćene)

2 - 3 supena kašika Šećer

1 kafena kašičica Cimet

100 g Maslac

100 ml Ulje

Agda (preliv)

3 šolje od 2 ipo dcl Šećer

2 šolje od 2 ipo dcl Voda

Priprema

Priprema

Jabuke oljuštiti i izrendati na najkrupnijoj strani rendeta. Dobro ih ocediti od soka, posuti šećerom i prodinstati na 2 kašike ulja, da se sve fino poveže. Dodati cimet i skloniti sa vatre.

Zagrejati maslac i ulje.

Odvojiti po 3 kore. Na radnu površinu staviti prvu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja, staviti preko drugu koru i nju isto poprskati. Na treću koru (po dužoj strani) naneti dinstane jabuke uz sami rub širine oko 2 cm i urolati .Oštrim nožem iseći na željenu dužinu i ređati u namašćen pleh (25x35 cm). Ponoviti postupak sa preostalim korama.

Ostatak maslaca i ulja preliti po složenim štrudlicama. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta ili dok fino ne porumeni.

Priprema agde i zalivanje pite

Za agdu staviti šećer i vodu da se kuvaju na tihoj vatri. Agda treba da bude malo gušća kako bi jabukovača bila fino hrskava i sočna.Po želji u agdu ubaciti i jedan deblji kolut limuna.

Ispečenu pitu ohladiti samo malo (dovoljno je 5-8 minuta) i polako je preliti trećinom vruće agde. Svaki put sačekati da se agda upije u pitu.

Jabukovaču dobro ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim pleh pokriti samolepljivom folijom i odložiti u frižider da se dobro rashladi, najbolje preko noći.

Saveti

* Ja sam agdu kuvala oko 10 -15 minuta. Kada se lepi između prstiju, spremna je.

* Ovog puta stavila sam 1 kg jabuka i bila je savršena.

* Po želji se u fil od jabuka mogu dodati seckani orasi.

* Ako maslac zamenite margarinom, dobićete savršeni posni desert.