Jabuke oljuštiti i izrendati na najkrupnijoj strani rendeta. Dobro ih ocediti od soka, posuti šećerom i prodinstati na 2 kašike ulja, da se sve fino poveže. Dodati cimet i skloniti sa vatre.
Zagrejati maslac i ulje.
Odvojiti po 3 kore. Na radnu površinu staviti prvu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja, staviti preko drugu koru i nju isto poprskati. Na treću koru (po dužoj strani) naneti dinstane jabuke uz sami rub širine oko 2 cm i urolati .Oštrim nožem iseći na željenu dužinu i ređati u namašćen pleh (25x35 cm). Ponoviti postupak sa preostalim korama.
Ostatak maslaca i ulja preliti po složenim štrudlicama. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta ili dok fino ne porumeni.
Priprema agde i zalivanje pite
Za agdu staviti šećer i vodu da se kuvaju na tihoj vatri. Agda treba da bude malo gušća kako bi jabukovača bila fino hrskava i sočna.Po želji u agdu ubaciti i jedan deblji kolut limuna.
Ispečenu pitu ohladiti samo malo (dovoljno je 5-8 minuta) i polako je preliti trećinom vruće agde. Svaki put sačekati da se agda upije u pitu.
Jabukovaču dobro ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim pleh pokriti samolepljivom folijom i odložiti u frižider da se dobro rashladi, najbolje preko noći.
Saveti
* Ja sam agdu kuvala oko 10 -15 minuta. Kada se lepi između prstiju, spremna je.
* Ovog puta stavila sam 1 kg jabuka i bila je savršena.
* Po želji se u fil od jabuka mogu dodati seckani orasi.
* Ako maslac zamenite margarinom, dobićete savršeni posni desert.
Sastojci
Za 20 osoba
500 g Gotove kore
1 - 1 ipo kg Nakisele jabuke (očišćene)
2 - 3 supena kašika Šećer
1 kafena kašičica Cimet
100 g Maslac
100 ml Ulje
3 šolje od 2 ipo dcl Šećer
2 šolje od 2 ipo dcl Voda
Priprema
Priprema
Jabuke oljuštiti i izrendati na najkrupnijoj strani rendeta. Dobro ih ocediti od soka, posuti šećerom i prodinstati na 2 kašike ulja, da se sve fino poveže. Dodati cimet i skloniti sa vatre.
Zagrejati maslac i ulje.
Odvojiti po 3 kore. Na radnu površinu staviti prvu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja, staviti preko drugu koru i nju isto poprskati. Na treću koru (po dužoj strani) naneti dinstane jabuke uz sami rub širine oko 2 cm i urolati .Oštrim nožem iseći na željenu dužinu i ređati u namašćen pleh (25x35 cm). Ponoviti postupak sa preostalim korama.
Ostatak maslaca i ulja preliti po složenim štrudlicama. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta ili dok fino ne porumeni.
Priprema agde i zalivanje pite
Za agdu staviti šećer i vodu da se kuvaju na tihoj vatri. Agda treba da bude malo gušća kako bi jabukovača bila fino hrskava i sočna.Po želji u agdu ubaciti i jedan deblji kolut limuna.
Ispečenu pitu ohladiti samo malo (dovoljno je 5-8 minuta) i polako je preliti trećinom vruće agde. Svaki put sačekati da se agda upije u pitu.
Jabukovaču dobro ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim pleh pokriti samolepljivom folijom i odložiti u frižider da se dobro rashladi, najbolje preko noći.
Saveti
* Ja sam agdu kuvala oko 10 -15 minuta. Kada se lepi između prstiju, spremna je.
* Ovog puta stavila sam 1 kg jabuka i bila je savršena.
* Po želji se u fil od jabuka mogu dodati seckani orasi.
* Ako maslac zamenite margarinom, dobićete savršeni posni desert.
Tagovi