Sastojci

Za 16 osoba

Potrebno je:

7 kg svežih paprika za ajvar,

135 - 180 ml ulja,

1 supena kašika šećera,

2 supena kašika so,

1 supena kašika esencija,

Priprema

Priprema:

Paprike dobro  oprati u hladnoj vodi, posušiti ih i ispeći.

Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati u trakice od 1 cm i ostaviti preko noći da se ocede u đevđir – posudu sa rupičastim dnom, ili retki džak za papriku.

Od 7 kg svežih paprika trebalo bi dobiti 5 kg očišćene paprike, pripremljene za kuvanje, što opet zavisi od kvaliteta same paprike. Dole navedene mere su za oko 5 kg očišćene paprike.

U široj posudi – šerpi za kuvanje naliti 135 ml ulja, šećer, so i esenciju. Masu  zagrejati da se ulje ugreje, a šećer i so blago otope, dodati pripremljene cepkane paprike i staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se cela masa zagreje, a paprika krene da se dinsta.

Na upola ukrčkan ajvar u koliko je to potrebno dodati još malo ulja, ostatak dodavati po potrebi (ulje ne sme da pliva po površini ajvara, dodavati ulje onoliko koliko paprika može da upije, što zavisi od kvaliteta same paprike, ali ne više od 180 ml za 5 kg očišćenih paprika) i još malo soli u koliko je potrebno, to odredite po svom ukusu.  Pustiti papriku da se krčka u svom soku.

Ajvar pržiti 40 – 60 minuta od momenta kad cela masa počne da vri uz stalno mešanje. Vreme kuvanja zavisi od količine koja se priprema, od veličine posude i jačine vatre koju koristite.  Ajvar je gotov kad vidite da masa počinje da se sija i da se odvaja od rubova posude, a da se prilikom mešanja vidi dno. Gotov ajvar pri mešanju kao da ,,šušti,, 

Vruć ajvar naliti u čiste zagrejane i sterilisane u rerni na 100 stepeni staklene teglice, voditi računa da rubovi teglica ostanu čisti da na njima ne ostanu tragovi ajvara, u koliko je potrebno očistiti rubove teglica (namočiti papirni ubrus – salvetu u sirće 9 % i pažljivo obrisati svaki rub teglice, u suprotnom to može da izazove njegovo kvarenje) i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima sa navojem. Teglice umotati u platnene salvete ili papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan – dva teglice spremiti u ostavu do služenja, uz ovako pripremljen ajvar svakako sledi uživanje u zimskim danima i divnom ukusu. Prijatno!