Da turšija bude dobra i da se fino održi tokom zime bitno je izabrati lepe, zdrave paprike.
Paprike dobro oprati hladnom vodom, očistiti od peteljki i semena, ređati ih u veću posudu, na svaki red paprika dodati masu od gore navedenih sastojaka ,,poprskati ih,, dodajući masu kašikom preko paprika. Postupak ponavljati dok se ne poređaju sve paprike u posudi.
U koliko zelite ili su paprike dosta krupne mozete ih seći na polovine.
Poželjno je posudu zatvoriti zbog jakog isparenja esencije. Najbolje upotrebiti posudu sa poklopcem, ili neku šerpu veće zapremine recimo od 30 kg.
Ostaviti paprike da odstoje 24 – 48 sati u zavisnosti od debljine i veličine paprika, u koliko je paprika masivnija - deblja biće potrebno duzi period da se ,,ulegnu,,
Povremeno paprike lagano promešati (par puta u toku dana) da bi preliv svuda ravnomerno bio raspoređen, za to vreme paprike će pustiti dovoljno soka za preliv.
Paprike ređati u prethodno sterilisane tegle, po želji dodati seckani peršun i beli luka. Paprike u tegli pritisnuti plastičnom ,,pahuljicom,, naliti ostatkom tečnosti iz posude, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno i suvo mesto do služenja.
Sastojci
Za 20 osoba
10 kg babura
400 g šećera,
150 g soli,
100 ml esencija
2 kesica/e C Konzervans
1 kesica/e C Vinobran
1/2 kesica/e C Crni biber u zrnu .
Naši proizvodi
Priprema
Preliv:
U manjoj posudi pomešati
400 g šećera,
150 g soli,
100 ml esencije,
1/2 kesice bibera u zrnu,
1 vinobran (10 g) i
2 konzervansa (10 g).
Priprema:
Da turšija bude dobra i da se fino održi tokom zime bitno je izabrati lepe, zdrave paprike.
Paprike dobro oprati hladnom vodom, očistiti od peteljki i semena, ređati ih u veću posudu, na svaki red paprika dodati masu od gore navedenih sastojaka ,,poprskati ih,, dodajući masu kašikom preko paprika. Postupak ponavljati dok se ne poređaju sve paprike u posudi.
U koliko zelite ili su paprike dosta krupne mozete ih seći na polovine.
Poželjno je posudu zatvoriti zbog jakog isparenja esencije. Najbolje upotrebiti posudu sa poklopcem, ili neku šerpu veće zapremine recimo od 30 kg.
Ostaviti paprike da odstoje 24 – 48 sati u zavisnosti od debljine i veličine paprika, u koliko je paprika masivnija - deblja biće potrebno duzi period da se ,,ulegnu,,
Povremeno paprike lagano promešati (par puta u toku dana) da bi preliv svuda ravnomerno bio raspoređen, za to vreme paprike će pustiti dovoljno soka za preliv.
Paprike ređati u prethodno sterilisane tegle, po želji dodati seckani peršun i beli luka. Paprike u tegli pritisnuti plastičnom ,,pahuljicom,, naliti ostatkom tečnosti iz posude, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno i suvo mesto do služenja.
Tagovi