Papriku operite, obrišite i ispecite u rerni pa je stavite u veću kesu da se "uspare"..
Paradajz operite, obrišite i ispecite takođe u rerni.
Ohlađene paprike oljuštite, očistite od semena i iseckajte što sitnije satarom ili sameljite na mašini za meso sa krupnom rešetkom.
Paradajz očistite od ljuski i iseckajte.
U veću šerpu sipajte ulje, zagrejte ga pa dodajte paradajz. Pržite oko pola sata pa dodajte i paprike. Nastavite da pržite neprestano mešajući još pola sata pa dodajte ostatak ulja, posolite, dodajte šećer i kada počne da se pojavljuje trag od varjače dodajte sirće pa sklonite sa vatre.
Vruć ajvar sipajte u sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite i pokrivene "ušuškane" ostavite da se ohlade.
Sastojci
Za 30 osoba
15 kg crvenih paprika
5 kg paradajza
7 dl ulja
po ukusu so
3 kašike šećer
1 kašika sirćeta
Priprema
priprema:
Papriku operite, obrišite i ispecite u rerni pa je stavite u veću kesu da se "uspare"..
Paradajz operite, obrišite i ispecite takođe u rerni.
Ohlađene paprike oljuštite, očistite od semena i iseckajte što sitnije satarom ili sameljite na mašini za meso sa krupnom rešetkom.
Paradajz očistite od ljuski i iseckajte.
U veću šerpu sipajte ulje, zagrejte ga pa dodajte paradajz. Pržite oko pola sata pa dodajte i paprike. Nastavite da pržite neprestano mešajući još pola sata pa dodajte ostatak ulja, posolite, dodajte šećer i kada počne da se pojavljuje trag od varjače dodajte sirće pa sklonite sa vatre.
Vruć ajvar sipajte u sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite i pokrivene "ušuškane" ostavite da se ohlade.
Odložite ih u ostavu.
Tagovi