Sastojci

Za 30 osoba

sastojci:

15 kg crvenih paprika

5 kg paradajza

7 dl ulja

po ukusu so

3 kašike šećer

1 kašika sirćeta

Priprema

priprema:

Papriku operite, obrišite i ispecite u rerni pa je stavite u veću kesu da se "uspare"..

Paradajz operite, obrišite i ispecite takođe u rerni.

Ohlađene paprike oljuštite, očistite od semena i iseckajte što sitnije satarom ili sameljite na mašini za meso sa krupnom rešetkom.

Paradajz očistite od ljuski i iseckajte.

U veću šerpu sipajte ulje, zagrejte ga pa dodajte paradajz. Pržite oko pola sata pa dodajte i paprike. Nastavite da pržite neprestano mešajući još pola sata pa dodajte ostatak ulja, posolite, dodajte šećer i kada počne da se pojavljuje trag od varjače dodajte sirće pa sklonite sa vatre.

Vruć ajvar sipajte u sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite i pokrivene "ušuškane" ostavite da se ohlade.

Odložite ih u ostavu.