Sastojci

Za 10 osoba

Orasasti plodovi

100 g Lešnik

100 g Bademi

100 g Pistaći

100 g Kesten

Priprema

Blansirani bademi:

1. Metod:

Da bi se pravilno oljustio badem, potrebno je preliti ih kipucom vodom, pokriti ih i ostaviti ih tako potopljene 5 minuta. Nakon 5 minuta, ocediti ih od vode i istog trenutka protrljati izmedju prstiju da biste odvojili kozu badema.

2. Metod:

Drugi metod zahteva stavljanje badema u serpicu i preliti ih sa dovoljno vode. Dovesti do tacke kljucanja i ostaviti ih tako 3 minute. Nakon toga ih procediti, osusiti i odmah ukloniti kozu badema.

Veoma je bitno kod oba metoda da ih ne ostavite predugo u vodi jer ce bademi potamneti.

Blansirani pistaci:

Za blansiranje pistaca potrebna je kipuca voda u koju smo ubacili malo soli, razlog sto ubacujemo so je taj da ce pistaci zadrzati svoju divnu zelenu boju a i lakse cemo ukloniti kozu. Koristiti odprilike pola kasicice soli na 960 ml vode. Takvu kipucu vodu preliti preko pistaca i ostaviti ih da odstoje tako nekoliko minuta. Osusiti ih od vode i uvaljati ih u krpu da biste uklonili kozu pistaca.

Tostirani lesnici:

Koza Lesnika se lakse uklanja ukoliko se tostira(pece). Lesnike prosuti po tepsiji i tostirati ih na 205 stepeni oko 10 minuta ili dok dobiju zlatnu boju. Ohladiti ih i takve lesnike utrljati izmedju ruku ili u kuhinjskoj krpi da biste uklonili kozu. Ovakav metod nece zagarantovati uklanjanje koze sa bas svakog lesnika, zato ukoliko planirate odredjenju kolicinu za rad uvek staviti nesto vise lesnika za tostiranje.

Ukoliko treba da koristitre lesnik koji nije pecen, ako recept zahteva ili ako preferirate blansirane, tada cete blansirati lesnik tako sto cete kipucu vodu (u 960ml vode dodati 1 kasicicu ili 4g sodebikarbone) preliti preko lesnika, ostaviti ih tako 5 min., osusiti i ukloniti kozu.

Kako oljustiti kesten?

Da bi se uklonila ljuska kestena, potrebno je iseci malo x na ravnoj strani kestena, i takvo iseceni kestenje ili tostirati u rerni na 190 stepeni od 10 do 15 minuta, ili kuvati u kipucoj vodi od 5 do 15 minuta.

Kestenje je lakse oljustiti dok je jos toplo.

Generalne instrukcije za tostiranje vec oljustenih orasastih plodova:

Sve vrste orasastih plodova koje zelimo tostirati je bitno da poslazemo u jedan sloj kada ih stavljamo u tepsijum dakle ravnomerno i da ih pecemo na od 175 do 190 stepeni 15 minuta.

Kako mogu lako pocrneti bitno je stalno motriti na njih, jer ih ne zelimo prepecene, i potrebno ih je povremeno protresti da bi se svuda ravnomerno ispekli.