Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 5 osoba

Za kajmak

2 l mleka

po ukusu soli

Za ljutić

2 ipo kg paradajza

750 g paprike

200 g ljute paprike

175 ml ulja

200 ml sirćeta

100 ml vode

100 g šećera

po ukusu soli

2 glavice belog luka

Priprema

Priprema

KAJMAK:

Mleko sipati u malo širu šerpu i staviti da se kuva.

Povremeno promešati.

Kada počne da se pravi kajmak ostaviti da proključa.

Skloniti sa vatre i ostaviti do sutradan.

Sutradan lagano pokupiti kajmak sa površine.

Na dno činijice staviti malo soli, pa preko tanak sloj kajmaka.

Opet malo soli, pa kajmak.

(Od ove količine mleka dobije se oko 200 g kajmaka).

LJUTIĆ:

Ljutu i slatku papriku ispeći, oljuštiti i sitno iseckati.

Paradajz oljuštiti i samleti.

U dublju šerpu sipati ulje, vodu, sirće, šećer, so i sitno seckan beli luk.

Staviti na tihoj vatri da provri.

Kad provri dodati papriku i kuvati pola sata.

Nakon toga dodati paradajz i kuvati još oko pola sata.

Ako je potrebno još posoliti.

Sipati u tople tegle, zatvoriti i odložiti do upotrebe.