Za 5 osoba
2 l mleka
po ukusu soli
2 ipo kg paradajza
750 g paprike
200 g ljute paprike
175 ml ulja
200 ml sirćeta
100 ml vode
100 g šećera
2 glavice belog luka
Priprema
KAJMAK:
Mleko sipati u malo širu šerpu i staviti da se kuva.
Povremeno promešati.
Kada počne da se pravi kajmak ostaviti da proključa.
Skloniti sa vatre i ostaviti do sutradan.
Sutradan lagano pokupiti kajmak sa površine.
Na dno činijice staviti malo soli, pa preko tanak sloj kajmaka.
Opet malo soli, pa kajmak.
(Od ove količine mleka dobije se oko 200 g kajmaka).
LJUTIĆ:
Ljutu i slatku papriku ispeći, oljuštiti i sitno iseckati.
Paradajz oljuštiti i samleti.
U dublju šerpu sipati ulje, vodu, sirće, šećer, so i sitno seckan beli luk.
Staviti na tihoj vatri da provri.
Kad provri dodati papriku i kuvati pola sata.
Nakon toga dodati paradajz i kuvati još oko pola sata.
Ako je potrebno još posoliti.
Sipati u tople tegle, zatvoriti i odložiti do upotrebe.
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 5 osoba
2 l mleka
po ukusu soli
2 ipo kg paradajza
750 g paprike
200 g ljute paprike
175 ml ulja
200 ml sirćeta
100 ml vode
100 g šećera
po ukusu soli
2 glavice belog luka
Priprema
Priprema
KAJMAK:
Mleko sipati u malo širu šerpu i staviti da se kuva.
Povremeno promešati.
Kada počne da se pravi kajmak ostaviti da proključa.
Skloniti sa vatre i ostaviti do sutradan.
Sutradan lagano pokupiti kajmak sa površine.
Na dno činijice staviti malo soli, pa preko tanak sloj kajmaka.
Opet malo soli, pa kajmak.
(Od ove količine mleka dobije se oko 200 g kajmaka).
LJUTIĆ:
Ljutu i slatku papriku ispeći, oljuštiti i sitno iseckati.
Paradajz oljuštiti i samleti.
U dublju šerpu sipati ulje, vodu, sirće, šećer, so i sitno seckan beli luk.
Staviti na tihoj vatri da provri.
Kad provri dodati papriku i kuvati pola sata.
Nakon toga dodati paradajz i kuvati još oko pola sata.
Ako je potrebno još posoliti.
Sipati u tople tegle, zatvoriti i odložiti do upotrebe.