Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 6 osoba

Žito

500 g žito

5 supena kašika Šećer

2 supena kašika C Slatki kakao

Dekoracija

po želji g mleveni orah

po želji g Suvo grožđe

Naši proizvodi

Priprema

Priprema

Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veću posudu i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, zatim prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radite 4 puta, da bi se voda izbistrila. Tokom kuvanja zrna žita će se raspuknuti, otvarati se.

Kad 4-ti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, ostaviti na hladno mesto da se potpuno ohladi. Nakon toga žito procediti i samleti. Zatim u većoj šerpi izmešati žito, sa šećerom, vanilim šećerom i kakaom.

Žito stavite u lepe činijice, čaše i dekorišite po želji

Dekoracija

Umutite šlag prema instrukcijama na kesici.

Dekorišite sa orasima i suvim grožđem.