Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veću posudu i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, zatim prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radite 4 puta, da bi se voda izbistrila. Tokom kuvanja zrna žita će se raspuknuti, otvarati se.
Kad 4-ti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, ostaviti na hladno mesto da se potpuno ohladi. Nakon toga žito procediti i samleti. Zatim u većoj šerpi izmešati žito, sa šećerom, vanilim šećerom i kakaom.
Žito stavite u lepe činijice, čaše i dekorišite po želji
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 6 osoba
500 g žito
5 supena kašika Šećer
2 supena kašika C Slatki kakao
1 kesica/e C Vanilin šećer
po želji g mleveni orah
po želji g Suvo grožđe
180 g C Šlag krem beli sa ukusom slatke pavlake 180g
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veću posudu i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, zatim prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radite 4 puta, da bi se voda izbistrila. Tokom kuvanja zrna žita će se raspuknuti, otvarati se.
Kad 4-ti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, ostaviti na hladno mesto da se potpuno ohladi. Nakon toga žito procediti i samleti. Zatim u većoj šerpi izmešati žito, sa šećerom, vanilim šećerom i kakaom.
Žito stavite u lepe činijice, čaše i dekorišite po želji
Dekoracija
Umutite šlag prema instrukcijama na kesici.
Dekorišite sa orasima i suvim grožđem.
Tagovi